Znanost i gospodarstvo

Projekt PBF-a i Agrolagune odabran za finalista dodjele RegioStars nagrade EK-a

Agrovijesti
Agrolaguna Fotografija: Agrobiz
Projekt Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu i Agrolagune odabran je za finalista dodjele RegioStars nagrade Europske komisije. Riječ je o projektu kojim se istražuju mogućnosti korištenja komine, nusproizvoda u vinarstvu, kao kvalitetne sirovine za potrebe prehrambene, farmaceutske i kozmetičke industrije.

Projekt pod nazivom Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina istraživao je dodatni financijski potencijal i mogućnost izolacije bioaktivnih spojeva iz komine koja ostaje kao nusproizvod nakon proizvodnje vina, kao i pozitivan utjecaj na ekološke aspekte procesa proizvodnje vina.

Provedena istraživanja i druge aktivnosti projekta prepoznate su od nezavisnih recenzenata te je nominiran kao finalist za dodjelu RegioStars nagrade za 2016. godinu, u kategoriji održivi rast - kružno gospodarstvo.

Nositelj projekta bio je Prehrambeno-biotehnološki fakultet, a Agrolaguna je sudjelovala kao industrijski partner znanstvene institucije. Ova suradnja omogućila je razvoj novih ekološki prihvatljivih rješenja za eksploataciju biološkoga potencijala organskog otpada kako bi se smanjio ili čak uklonio njihov utjecaj na okoliš.

- Agrolaguna, koja je članica Agrokor koncerna, bila je industrijski partner PBF-a na ovom projektu. Agrokor koncern i ovim je sudjelovanjem svoje kompanije u projektu potvrdio zainteresiranost za suradnju sa znanstvenom zajednicom, predanost unapređenju znanja i definiranju novih rješenja koja pridonose razvoju poslovanja i smanjenju negativnog učinka nusproizvoda na okoliš. U potencijalnoj sljedećoj fazi ovoga projekta očekujemo rad na komercijalizaciji rezultata ovog istraživanja - kaže Marta Bogdanić, izvršna direktorica u Investicijama Agrokor koncerna.

Pronalaženje tehnološkog rješenja izolacije bioaktivnih spojeva iz komine grožđa te prerada organskog otpada iz proizvodnje vina, s krajnjim ciljem smanjenja štetnih utjecaja na okoliš, bili su glavni ciljevi ovoga projekta. S obzirom na to što većina zemalja u regiji ima razvijenu vinarsku industriju te se susreće s problemima zbrinjavanja otpada od grožđa i vina, rezultati ovog istraživanja kroz razvoj i primjenu novih tehnologija te nova znanja mogu pozitivno utjecati na produktivnost tvrtki i gospodarstvo cijele regije.

Vinograd

Jačanje sprege znanosti i gospodarstva

Istovremeno omogućuje Hrvatskoj da se pozicionira još više na ljestvici ekološki odgovornih zemalja kao jedna od predvodnica razvoja održivoga poslovanja. Ostvarenje ovoga projekta također je pridonijelo osnaživanju znanstveno-istraživačkoga kapaciteta Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta nabavom nove opreme te učinkovitijem transferu znanja iz znanstveno-istraživačkog sektora u gospodarstvo.

- U provedbu projekta bili su uključeni znanstvenici s različitim ekspertizama te kolege iz Agrolagune, kako bi se dobila sveobuhvatna slika o biološkome potencijalu komine grožđa. Nabavom opreme, za koju je potrošeno 1.522.000 kuna, povećao se znanstveno-istraživački kapacitet Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kako bi se jačala sprega između znanstvenog i poslovnog sektora kroz transfer tehnologije i komercijalizaciju rezultata istraživanja - izjavila je profesorica Verica Dragović Uzelac s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta.

Cilj RegioStars programa Europske komisije je identificirati dobre prakse regionalnoga razvoja i istaknuti originalne i inovativne projekte koji su atraktivni te mogu poslužiti kao inspiracija drugim regijama. Pet je ovogodišnjih kategorija u kojima su projekti mogli konkurirati za RegioStars nagradu: pametni rast – nove prilike u globalnom gospodarstvu, održivi rast – kružno gospodarstvo, uključivi rast – izgradnja inkluzivnih zajednica, CityStar – održivi urbani razvoj i učinkovito upravljanje – ostvarenje promjena drugačijim načinom upravljanja.

Dobitnici će biti poznati 11. listopada, u Bruxellesu na dodjeli RegioStars nagrada tijekom Europskoga tjedna regija i gradova. Sveukupno su u 2016. primljene 104 prijave u 5 kategorija, a projekt koji su proveli PBF i Agrolaguna jedan je od 23 projekta iz 14 zemalja članica EU, koji su ušli u finale natjecanja na temelju kriterija inovativnosti, utjecaja, održivosti i partnerstva. Pobjednički projekti u svojoj kategoriji primit će RegioStars pokal i potvrdu Europskog povjerenika za regionalnu politiku, a bit će uključeni i u brošuru Europske komisije te u online bazu podataka kao primjer dobrih praksi.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje