Projekt

Projekt Preporučili ribari kroz suradnju ribara, ugostitelja i učenika promovira jela od plave ribe

Agrovijesti
Sitna plava riba Fotografija: Thinkstock
Priča počinje od lokalnih ribara s ciljem poboljšanja plasmana prodaje ribe, gospodarskog rasta u ribarstvu te povezivanja ribara s ugostiteljskim objektima koji bi prezentirali jela od ribe te imali certifikat za inovativna riblja jela, poglavito od plave ribe.

Portal Šibenik in piše kako su u petak u vodičkom hotelu Olympia učenici Turističko ugostiteljske škole predstavili projekt Plava riba ugostiteljima koji su zainteresirani za uvrštavanje inovativnih jela od plave ribe u svoje jelovnike.

Nit vodilja projekta jest povezivanje ribara s ugostiteljima i trgovačkom mrežom, a krajnji cilj je brendiranje jela od plave ribe kao gastronomska prepoznatljivost Šibensko-kninske županije, odnosno 'labelling' 'Preporučili ribari' - markica kvalitete koja bi kao vizual bila istaknuta na vratima ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi imaju proizvode od plave ribe.

Pilot projekt 'Preporučili ribari' predstavio je Ante Sladoljev koji je pojasnio da sama priča počinje od lokalnih ribara s ciljem poboljšanja plasmana prodaje ribe, gospodarskog rasta u ribarstvu te povezivanja ribara s ugostiteljskim objektima koji bi prezentirali jela od ribe te imali certifikat za inovativna riblja jela, poglavito od plave ribe.

Učenici Turističko ugostiteljske škole nakon završetka obrazovanja spremni su raditi u najelitnijim restoranima, istaknuto je na jučerašnjem susretu. Stručne profesorice kuharstva Ljiljana Burazer, Sanja Ivanović i Biserka Šmit s učenicima Katarinom Matas, Ivanom Bura, Lukom  Nakićem, Grgom Bačelićem, Petrom Vunićem, Ines Mađar i Brunom Tabula poslužile su u Vodicama  inovativna jela od srdele i inćuna.

Posluženi su kanape sendviči sa slanom  srdelom, avokadom, i mediteranskim biljem, zatim cherry rajčice sa slatko-slanim nadjevom od sira, slane srdele i mediteranskog bilja, zapečene košarice s inćunima, inćuni u ananasu (marinirani inćun obložen svježim inćunom i paniran sa sezamom, pohan i poslužen uz umak od flambiranog ananasa), medteranske Šimunove rolice (inćun sushi, riža, blitva, filetirani i marinirani u citrusima s mediteranskim biljem i maslinovim  uljem), Grgina fantazija (filetirani inćun, mariniran u soku od limuna i naranče, špageti, maslinovo ulje, koromač, mediteransko bilje, čokolada, korica naranče) i Petrova balada (filetirana srdela, panceta, pečenje grill, dimljenje ,umak gaspaccioo(svježa rajčica, krastavac, paprika, maslinovo ulje) posluženo uz kremu od graška i menta, a na jelovniku su se našle i grickalice od kostiju ribe.

Ravnateljica Turističko ugostiteljske škole Senka Dodig istaknula je kako bi poslužena jela trebala postati gastronomski brend, a staklene teglice u kojima se nalazi riba trebale bi biti suvenir iz našeg grada i županije. ˝Potrebno je skrenuti pozornost na vrijednost plave ribe kao namirnice i dignuti pritom gastronomiju na veću razinu˝, poručuje Dodig.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje