Promocija hrvatskih proizvoda

Promocija hrvatskih vina, meda i pršuta u Bruxellesu u sklopu europskog tjedna pčela

Agrovijesti
Promocija meda i vina u Briselu Fotografija: Agrobiz Pogledajte galeriju
Petir je ove godine ugostila čak 12 domaćih pčelara koji će sudjelovati i predstaviti svoje proizvode na 7. Europskom tjednu pčela i oprašivača u Europskom parlamentu koji ona organizira u suradnji s još šestero europarlamentaraca.

U sklopu održavanja 7. Europskom tjednu pčela i oprašivača u Europskom parlamentu u Bruxellesu hrvatska zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir organizirala je veliku promociju meda, vina i pršuta u poznatom wine baru Bois Tranquille u središtu Bruxelles, na kojoj je nazočilo nekoliko njezinih kolega zastupnika u EU parlamentu, te predstavnici hrvatskih institucija u EU,kao i specijalizirane belgijske novinare  i blogere koji se bave sektorom vina, hrane i gastronomije

"Promociju u ovom vinskom baru organizirala sam povodom Dana državnosti i pete godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, a večeras su uz predstavljanje i kušanje misnih vina (Đakovačko-osječka nadbiskupija) svi posjetitelji mogli uživat uz slavonske i baranjske delicije - šunku (OPG Petar Dobrovac) te sir najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika za 2017. godinu Ivana Gašića, kaže za Agrobiz.hr Petir.

Vino i edi i Bruxellesu

Petir je ove godine ugostila čak 12 domaćih pčelara koji će sudjelovati i predstaviti svoje proizvode na 7. Europskom tjednu pčela i oprašivača u Europskom parlamentu koji ona organizira u suradnji s još šestero europarlamentaraca.

Središnja je tema ovogodišnjega tjedna „kako se poljoprivredna zajednica pokreće da bi zaštitila pčele“. Hrvatski pčelari iz svih dijelova Hrvatske u Bruxelles su došli na poziv zastupnice Petir gdje će imati priliku sudjelovati na panelima, radionicama i tematskim predavanjima vezanim za sektor pčelarstva koje organizira radna grupa za pčelarstvo i zdravlje pčela. Ona djeluje u sklopu Intergrupe Europskog parlamenta za klimatske promjene, biološku raznolikost i održivi razvoj u kojoj je Petir ujedno članica. 

“Ponosna sam što smo proslavili dva važna događaja za našu zemlju u srcu Europe uz hrvatske proizvode. Promoviram uvijek najbolje što se može pronaći na našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jer tako podržavam i ono za što se zalažem u Europskom parlamentu, a ovoga puta to su proizvodi iz Slavonije i Baranje”, rekla nje Petir.

Đakovačko-osječka nadbiskupija njeguje stoljetnu tradiciju proizvodnje i promocije kvalitetnih vina, pa tako i onih misnih, prema visokim standardima, kazao nam je menadžer prodaje tvrtke Misna vina d.o.o. Vlado Babić .

Gosti su na promociji mogli uživati i u sirevima najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Ivana Gašića koji će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem Europskom kongresu mladih poljoprivrednika u listopadu u Bruxellesu.

OPG Petar Dobrovac smješten u Kneževim Vinogradima ima dugu tradiciju proizvodnje tradicionalnih baranjskih suhomesnatih delicija poput kulena, šunke, domaćih kobasica, slanine i čvaraka. Njegov je OPG dio 100 km duge gastronomske rute koja je u sklopu prekograničnog projekta „Okusi Panonije“ obuhvatila oko 200 atraktivnih mjesta od Pečuha do Osijeka.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje