Udar na poljoprivrednike

Proračun Francuske za poljoprivredu 2019. godine 10 posto manji

Agrovijesti
Poljoprivreda Fotografija: Pixabay
Proračun Francuske za poljoprivredu 2019. godine od 4,7 milijardi eura, bit će 10 odsto manji od od ovogodišnjeg. Oporba u Parlamentu koji je o tome odlučio ovih dana, izrazila je žaljenje što se poljoprivreda "ne smatra prioritetom".

Proračun Francuske za poljoprivredu 2019. godine od 4,7 milijardi eura, bit će 10 odsto manji od od ovogodišnjeg.

Oporba u Parlamentu koji je o tome odlučio ovih dana, izrazila je žaljenje što se poljoprivreda "ne smatra prioritetom".

"Želim da Francuska bude suverena u pogledu hrane i da njena poljoprivredu zrači u svijetu", rekao je francuks ministar poljoprivrede izrazivši ambiciju da njegov resor postane "Ministarstvo prehrambene izvrsnosti".

Proračun izglasan već u prvom čitanju je dio plana usvojenog početkom listopada u Skupštini.

"Cilj nam je podržati one koji su hrabri: mlade ljudi koji tek počinju, prelazak na organsku proizvodnju", kao i "one koji pate u teškim područjima", rekao je ministar.

"Ovaj proračun je identičan prošlogodišnjem" unatoč tome što je 500 milijuna eura manji, utvrdio je francuski ministar, opravdavajući smanjenje promjenom obuhvata jer proračun više ne uključuje socijalno osiguranje poljoprivrednika, što je sada u posebnom zakonu o financiranju socijalnog osiguranja.

Druga inovacija koja objašnjava smanjenje za 200 do 300 milijuna eura je fond koji je ove godine napravljen za financiranje posljedica potencijalne krize, izjavio je ministar i dodao da je time osigurano da pomoć države dobiju poljoprivrednici pogođeni sušom. 

Ti krediti Ministarstva će biti dopunjeni europskim Zajedničkim fondovima sa ukupno 8,9 milijardi eura.

Poljoprivredni sektor će imati koristi od 4,2 milijarde doprinosa za socijalno osiguranje, plus još 1,1 milijarda eura od EU za plaće i 1,8 milijardi poreznih rashoda.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje