Zemljišna politika

Prosječno poljoprivredno gospodarstvo u Srbiji ima zemlju na 14 različitih i udaljenih parcela

Agrovijesti
Poljoprivredno zemljište Fotografija: Poslovni dnevnik
U Srbiji je nužno okrupnjavanje zemljišta jer prosječno poljoprivredno gazdinstvo ima oko 14 parcela koje su usitnjene i udaljene.

Da bi se to učinilo potreban je poseban zakon o komasaciji koji će biti usvojen iduće godine, rekao je srpski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

"Ministarstvo poljoprivrede je već oformilo radnu grupu za izradu zakona o komasaciji, odnosno okrupnjavanju zemljišta kojim će se uspostaviti efikasnije procedure i stabilnije financiranje komasacije", rekao je Nedimović. 

Prema njegovim riječima, od okrupnjavanja parcela imat će veliku korist poljoprivrednici, ali i država kroz povećanje poreznih prihoda, izgradnju nove infrastrukture i sustava navodnjavanja, a osigurat će se i zemljište za industrijske zone. 

Srpski ministar je rekao kako je u Srbiji u zadnjih 10 godina postupak okrupnjavanja zemljišta pokrenut na 125.000 hektara, ali da to nije dovoljno jer je ranije površina okrupnjenog zemljišta iznosila oko 40.000 hektara. 

"Provođenje komasacije je otežano malim kapacitetom lokalnih samouprava u Srbiji. One teško mogu zadovoljiti standarde na temelju kojih bi se realizirali ovakvi zahvati imovinsko-pravnog karaktera jer nemaju stabilan sustav financiranja", rekao je Nedimović. 

Dodao je kako Uprava za poljoprivredno zemljište u okviru Ministarstva poljoprivrede ima poseban fond za komasaciju iz kojeg će idućih godina sve više sredstava biti na raspolaganju lokalnim samoupravama. 

Govoreći o analizi rezultata komasacije predsjednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Novaković rekao je da je komasacija smanjila troškove poljoprivrednika za gorivo čak 27 posto jer oni sada idu na jednu njivu umjesto na više udaljenih. 

"Trošak za sjeme je smanjen šest posto, a za korištenje mehanizacije četiri posto. Na jednom hektaru troškovi poljoprivrednika su smanjeni od 3.300 dinara u centralnoj Srbiji do 4.100 dinara u Vojvodini", kazao je on i ocjenio da bi novi zakon o komasaciji trebao dodatno smanjiti troškove poljoprivrednika. 

Ocjenio je kako je samo u Vojvodini potrebno obaviti okrupnjavanje oko 800.000 hektara zemljišta, za šta je, imajući u vidu da postupak komasacije traje oko tri godine i četiri mjeseca, potrebno više od 60 godina. 

"Nužno je reorganizovati sustav financiranja komasacije s državne i pokrajinske razine kako bi bio usklađen sa procedurama i budžetima lokalnih samouprava i razmotriti nove modele rada lokalnih komisija za komasaciju", kazao je Novaković. 

Tajnik za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vojvodine Vuk Radojević rekao je da su poljoprivredne parcele u Srbiji usitnjene, udaljene i nepravilnog oblika, što čini poljoprivrednu proizvodnju manje ekonomičnom. 

"Prošle godine je u postupku komasacije bilo oko 90.000 hektara zemljišta u Vojvodini, a uloženo je 211 milijuna dinara što pokazuje da je poljoprivredno zemljište najvažniji resurs sa kojim raspolažemo", kazao je Radojević.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje