Sektor svinjskog mesa

Prosječno se u zadnjih pet godina uvozi preko 400.000 komada odojaka

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Bruto domaća proizvodnja u 2017. godini u odnosu na 2012. pala je za oko 15 posto, a obuhvaća ukupnu proizvodnju svinjskog mesa te uvoz i izvoz živih svinja preračunato u ekvivalent trupova. U bilancama živih svinja valja rasvijetliti ukupnu bilancu odojaka jer prema analizi na godišnjoj razini egzistira preko dva milijuna odojaka računajući i uvoz, klanje odojaka te potrebe za remont, a sve na bazi oko 100.000 krmača, kaže Branko Bobetić direktor ovog poslovnog udruženja.

Prema statistici Državnog zavoda za statistiku u zadnjih pet godina stagnira populacija svinja i broj krmača, ali na značajno manjoj razini u odnosu na prethodna razdoblja. Kontinuirano nedostaje odojaka za tov pa se prosječno u zadnjih pet godina uvozi preko 400.000 komada odojaka.

U Croatiastočaru ističu kako raste izvoz živih svinja za klanje, posebice u zadnje dvije godine.

Svinje i svinjsko meso

Bruto domaća proizvodnja u 2017. godini u odnosu na 2012. pala je za oko 15 posto, a obuhvaća ukupnu proizvodnju svinjskog mesa te uvoz i izvoz živih svinja preračunato u ekvivalent trupova. U bilancama živih svinja valja rasvijetliti ukupnu bilancu odojaka jer prema analizi na godišnjoj razini egzistira preko dva milijuna odojaka računajući i uvoz, klanje odojaka te potrebe za remont, a sve na bazi oko 100.000 krmača, kaže Branko Bobetić direktor ovog poslovnog udruženja.

Svinje i svinjsko meso

Naime, u prošloj godini u klaonicama RH registrirano je nešto iznad milijun trupova svih kategorija svinja pa se postavlja pitanje koliki je broj zaklanih svinja koje nisu registrirane u klaonici, bilo da se radi o klasičnoj svinjokolji ili sivoj zoni. Upada u oči vrlo niska prosječna težina zaklanih trupova u klaonicama RH od svega 71 kg što je za oko 20 posto manje težina u odnosu na prosječnu težinu trupova težina svih članica EU, tvrdi Bobetić.

Svinje i svinjsko meso

Prema njegovim riječima razlog ovakvog stanja jest neprimjereno klanje velikog broja odojaka i prasadi u Hrvatskoj u odnosu na praksu ostalih članica. Prema bilancama ukupne proizvodnje svinjskog mesa, uvoza i izvoza te retail potrošnja svinjskog mesa u Hrvatskoj u prošloj godini iznad je 35 kg u odnosu na prosječnu EU potrošnju koja iznosi oko 32 kg.

Prosječna tržna cijena svinjskih polovica E klase u Hrvatskoj u odnosu na EU cijenu u zadnjih pet godina bila je veća za 3 posto.

Svinje i svinjsko meso

S obzirom na nisku samodostatnost od oko 60 posto u zadnje dvije godine nužno je analitički sagledati cjelokupni sektor posebice u segmentu reprodukcije ali i povećanja proizvodnje tovljenika u narednim godinama do 2030. Na velikim farmama egzistira oko 30 posto krmača pa je potrebno procijeniti slobodne proizvodne kapacitete, moguće dogradnje i modernizacije kapaciteta ili izgradnju novih kapaciteta radi iznalaženja modela održive proizvodnje odojaka i svinja za tov kod obiteljskih gospodarstava, ističe Bobetić koji smatra kako su ovi podaci dobra podloga za izradu dugoročne strategije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje