Tržište traktora u Hrvatskoj

Prošle godine prodano 316 traktora - najprodavaniji John Deere, Polaris i Deutz

Agrovijesti
Traktor Fotografija: Thinkstock
Prodaja traktora u 2015. godini je 7,54 puta (indeks 754%) manja nego u 2008. godini kada su postojali poticaji iz proračuna RH, za kapitalna ulaganja i operativne programe. Tada je potpora bila do 50%. te je bila investitorima dovoljan poticaj za investiranje. I investitori u susjednoj Sloveniji su lani smanjili nabavku novih traktora za čak 251 komad. No, još uvijek je broj lani prodanih traktora u Sloveniji 3,92 puta (indeks 392%) veći nego u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je, prema podacima Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije, u prošloj godini prodano ukupno 316 novih traktora, što je značajan pad u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima sa kojima raspolaže Udruga, najveći tržišni udjel imao je John Deere koji je prodao 61 traktor i držao 19,30 posto tržišnog udjela, dok je drugi u prodaji bila marka traktora Polaris kojih je prodano 35 komada. Treće mjesto u prodaji imao je Deutz sa udjelom od 10,44 posto odnos sa prodanih 33 traktora. Najviše je traktora, njih 42, prodano je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, slijedi Osječko-baranjska sa prodanih 33, a isto toliko je prodano u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na četvrtom mjestu je prodaja u Koprivničko-križevačkoj županiji u kojoj je prodano 29 traktora. 

"Ukupno je u prošloj godini prodano 10 komada manje nego u 2014., a računali smo da smo u 2014. godini „dotaknuli dno“", kazao nam je Franjo Dominković, dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH i direktor tvrtke PMT. "Računali smo na oživljavanje prodaje traktora, ali i druge mehanizacije i opreme za poljoprivredu, uvjetovano korištenjem EU poticaja iz Programa ruralnog razvoja." Objašnjava kako je već u siječnju prošle godine usvojen pravilnik za korištenje EU poticajnih sredstava. U veljači su raspisani i natječaji koji su omogućili svim poljoprivrednim proizvođačima, velikim i malim, ratarima i stočarima, OPG-ima, obrtima i poduzećima da mogu podnijeti zahtjev za subvenciju pri investiranju u nabavku traktora i sve druge vrste poljoprivredne mehanizacije i opreme. 

Novi traktori u 2015. - pojedinačni pregled po županijama, kumulativ

Odluke se još čekaju

"Shvatili smo iz takovih natječaja da je Ministarstvo prihvatilo naš stav i prijedlog da „ako žele brzo i potpuno iskorištenje EU Fondova - omoguće i poticaj za nabavku mehanizacije“. Da ne ostanu neiskorištena sredstva kao u pretpristupnim fondovima SAPARD i IPARD. Usuglašena je i veličina/jačina traktora sa veličinom posjeda. I pristiglo je, do 15.04, 1.280 zahtjeva-programa za EU poticaje. Godinama prije poručivano je našim potencijalnim kupcima da samo pripremaju programe za povlačenje EU potpora jer su sredstva osigurana. I u dostatnom iznosu", kaže Dominković. 

Prodavatelji trakotra ovih dana očekuju da će se konačno nešto početi događati vezano za natječaje iz ruralnog razvoja, te da će Ministarstvo poljoprivrede konačno početi izdavati odluke na temelju kojih će se moći realizirati i prodaja mehanizacije. U kojem će obimu to biti, tek će se vidjeti. 

U brojku od 281 traktor nisu uključeni quad-ovi (Polaris ATV) kao što nisu uključivani niti u prethodne dvije godine. Lani je na tržištu RH, među prvi puta registriranim traktorima bilo čak 38 različitih brandova. To znači da oni svi imaju standarde za EU norme i da računaju na hrvatsko tržište. Porasla je prodaja traktora sa Istoka, a pojavili su se i novi proizvođači što znači da su i oni zadovoljili EU norme za prodaju u EU, te da i oni računaju na naše tržište.

Prodaja traktora u 2015. godini je 7,54 puta (indeks 754%) manja nego u 2008. godini kada su postojali poticaji iz budžeta RH, za kapitalna ulaganja i operativne programe. Tada je potpora bila do 50%. I bila je investitorima dovoljan poticaj za investiranje. 

I investitori u susjednoj Sloveniji su lani smanjili nabavku novih traktora za čak 251 komad. No, još uvijek je broj lani prodanih traktora u Sloveniji 3,92 puta (indeks 392%) veći nego u Hrvatskoj. U 2015. godini u Sloveniji je ukupno prodan 1.101 novi traktor. U 2014. godini slovenski su poljoprivrednici kupili 1.352 traktora, a naši spomenutih 291 komad. Na godišnjem nivou, najviše prodanih traktora u Sloveniji bilo je u 2008. godini kada je novoregistriran 2451 traktor, a iste je godine u nas prodano 2120 traktora.

Od 2010. do 2015. godine u nas je novonabavljeno 2.484 traktora svih tipova, odnosno u prosjeku 414 traktora godišnje, dok je u istom razdoblju Slovenija kupila 7.226 traktora što daje godišnji prosjek od 1.204 komada. U Udruzi ističu kako je od 111.300 traktora koliko ih se godišnje registrira u Hrvatskoj, preko 100.000 je starije od 20 godina, a najveći postotak i je iznad 30 godina.

Novi traktori u 2015. - redoslijed proizvođača i tržnišni udjeli po mjesecima

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje