Oporavak tržišta

Prošlo je vrijeme jeftine svinjetine - cijene počele drastično rasti u EU-u, veće su i u Hrvatskoj

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Nakon što je Europska unija tijekom godine krenula u izvoznu ofenzivu i otvorila nova tržišta za izvoz svinjskoga mesa, ponajprije u Kini, na tržištu EU-a oporavile su se cijene koje su bile drastično pale, na rekordno niske razine. Oporavak se osjeća i u Hrvatskoj.

- Ovaj pozitivni trend za proizvođače počeo se osjećati i u nas, kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Cijena svinjskih polovica u Hrvatskoj je krajem srpnja bila 1,65 eura za kilogram, a do prije nekoliko mjeseci, primjerice početkom svibnja, bila je rekordno mala - 1,33 eura. Treba podsjetiti kako je 2012. cijena obarala rekorde i došla na čak 1,83 eura za kiilogram.

- Oporavak se osjeća. Očito je, nakon prvoga šoka zbog ruskih sankcija i zabrane izvoza, na tržištu EU-a prvo došlo do strašno velikih tržišnih viškova, pada cijena, potom je uslijedio pad proizvodnje svinja, a sada je započela konsolidacija tržišta, rasta izvoza, a onda logično i oporavka cijena, tvrdi Bobetić. Dodaje kako se ipak rekordne razine iz 2012. i 2013. sigurno neće ponoviti. 

Trenutna je cijena svinjskih trupova u EU-u oko 163 eura/100 kg, 11 posto veća u odnosu na isti tjedan prošle godine. Raste i cijena odojaka, koja je 44,37 eura po komadu i više od 20 posto veća je u odnosu na cijenu isti tjedan prošle godine.

Cijena odojaka u Hrvatskoj još uvijek je značajno manja od europske cijene i iznosi oko 32,39 eura no Bobetić tvrdi kako u nas nema organizirana tržišta pa je upitno jesu li ove cijene realne ili su možda malo veće. On ističe kako je proizvodnja svinjskoga mesa u EU-u u prva četiri mjeseca ove godine 1,9 posto manja u odnosu na prošlu godinu. Izvoz svinjskoga mesa iz EU-a povećan je 40 posto u količinama i 33 posto vrijednosno. Izvoz na tržište Kine veći je 6, u Hong Kong 19, u Japan 33 posto, a povećan je izvoz i na tržište Filipina, Amerike, Australije i Ukrajine.

Prema podacima Tržišno-informacijskoga sustava u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede (TISUP), u zadnjem tjednu srpnja došlo je i do blagoga rasta cijena mesa u mesnicama, dakle cijene su povećane za krajnjega potrošača. Kilogram svinjske vratine stajao je 31,55 kuna, u istome tjednu lani 34,53 kune, a sredinom ove godine manje od 30 kuna.

Cijena buta bez kostiju prosječno se kretala u zadnjem tjednu srpnja oko 35,55 kuna, lani u istome tjednu bila je 37,72 kune, a primjerice u istome tjednu 2013. čak 42,27 kuna.

 

 Sektor goveđega mesa

- EU proizvodnja u prva četiri mjeseca ove godine povećana je 2,2 posto, a cijene trupova bikova u 28-om tjednu bile su 356 eura/100 kg što je 7,38 posto manja cijena u odnosu na cijene isti tjedan prošle godine, kaže Bobetić.

Na pad cijena utjecali su povećano klanje mliječnih goveda i devalvacija britanske funte. Ukupni izvoz u goveđemu sektoru, uključujući i živa goveda, u prvih pet mjeseci, povećan je 14,7 posto.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje