Poljoprivrednici se dižu na noge

Prosvjed njemačkih poljoprivrednika: što je previše, je previše

Agrovijesti
Prosvjednici u Njemačkoj Fotografija: Euractiv
Deseci tisuća poljoprivrednika u utorak je prosvjedovalo protiv vladine nove poljoprivredne politike u Berlinu. Žale se na povećanje broja ekoloških propisa u svrhu smanjenja negativnih utjecaja poljoprivrede na okoliš i pad proizvodnih cijena.

U utorak, 26. studenog oko 40.000 poljoprivrednika doputovalo je iz cijele Njemačke u Berlin. 8.600 traktora formiralo je konvoj dugačak 10-tak kilometara, izvijestili su iz berlinske policije, a prenio Euractiv. Organizator prosvjeda je "Land schafft Verbindung" prvenstveno demonstrirajući protiv poljoprivrednog paketa usvojenog od strane njemačke federalne vlade u rujnu.

Navedene mjere uključuju akcijski program za bolju zaštitu insekata i dodatna ograničenja za korištenje sredstava za zaštitu životinja i biljaka te su neprihvatljivi teret za njemačku poljoprivredu, tvrde prosvjednici. Oni su dijelom usvojeni kao reakcija na drugi postupak Europske komisije protiv Njemačke zbog neprihvatljivo visokih razina nitrata u podzemnim vodama. "Demonstracija je prije svega znak da što je previše je previše. Mi, poljoprivrednici, vidimo sve više i više zahtjeva, a sve manje i manje novaca", rekao je Benjamin Meise, voditelj konvencionalnog poljoprivrednog gospodarstva u pokrajini Oderland, Brandenburg.

Poteškoće u ostvarivanju profita

Problem nije najnovija Zajednička poljoprivredna politika, već činjenica da su mnogi poljoprivrednici posljednjih godina drastično propali. Osim masovnog uzgoja peradi, stočarstvo više ne vrijedi, a tradicionalno profitabilne kulture poput uljane repice, šećerne repe i pšenice više nisu pouzdan izvor prihoda. To je zato što gubitak kvota, suša i stroga ograničenja mogućnosti oplodnje znatno smanjuju žetvu. Cijene mlijeka jedva su dovoljne za poljoprivrednike da prežive, objašnjava Meise. Osim toga, mnogi su poljoprivrednici zabrinuti kako će trgovinski sporazum Mercosur sklopljen s Južnom Amerikom, a kojim se namjerava ukloniti carinske barijere na poljoprivredne proizvode, dovesti do intenzivne tržišne konkurencije.

U svom govoru prosvjednicima, njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner (CDU) potvrdila je da želi što više uključiti poljoprivrednike u proces donošenja odluka. Za 2. prosinca najavila je sastanak s kancelarkom Angelom Merkel i 40 poljoprivrednih i okolišnih udruga. Povrh toga, uskoro će se pokrenuti forum o nacionalnom dijalogu tijekom kojeg će se moći čuti glasovi poljoprivrednika. Klöckner je također izjavila da poljoprivreda ne smije više biti povezana s negativnom slikom poljoprivrednika kao krivaca za klimatsku situaciju: " Udar na poljoprivrednike mora prestati”. Dodala je i da poljoprivrednicima treba veća financijska podrška. Međutim, kada je riječ o kritikama na pooštrena pravila o uporabi gnojiva, Klöckner je bila jasna: "Njemačka je tužena i izgubila je sud. Više nemamo prostora za manevriranje s Europskom komisijom".

Prosvjedi i u ostatku Europe

Prosvjed u Francuskoj

Dan nakon njemačkog prostesa, ustali su i francuski poljoprivrednici, piše euronews. Na stotine njih pristiglo je u srijedu, 27. studenog u Pariz te blokiralo obliaznicu, a povremeno su zaustavljali promet i na Elizejskim poljanama u središtu grada dok su čekali da ih prime predstavnici vlasti. U listopadu su održani prosvjedi i u Nizozemskoj. Procijenjuje se da je 2.500 traktora sudjelovalo u blokadi glavnih prometnica koje vode u Haag.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje