Jedi zdravo!

Pršut - kralj među namirnicama

Agrovijesti
Pršut Fotografija: Goran Kovačić/PIXSELL
Pršut oduševljava gurmane već više od dvije tisuće godina, a u današnje vrijeme pojavljuje se na stolu najčešće u posebnim prilikama kao “svinjetina s pet zvjezdica“ za vrhunski gastronomski užitak

Prehrambeni stručnjaci ističu da pršut ne treba čuvati samo za slavlja jer ova jedinstvena suhomesnata delikatesa može izvrsno obogatiti svakodnevni jelovnik.

Svestrani pršut dobro se uklapa u topla i hladna te slana i slatka jela. Njime se mogu začiniti riblji specijaliteti; može se kombinirati s raznovrsnim povrćem i voćem... Premda se smatra klasikom, uvijek je “spreman“ za nove kombinacije okusa.

Morska sol, dim i bura

U našim krajevima pršut se tradicionalno proizvodi u Dalmaciji gdje zbog jedinstvene mikroklime ima idealne uvjete za zrenje. Svježi svinjski but presoljava se čistom morskom soli, a tradicionalno se soli ručno - na taj način se svinjski but “masira“ kako bi sol prodrla duboko i time se postigla ravnomjerna slanost, a meso se zaštitilo od kvarenja. Nakon soljenja slijedi dimljenje i sušenje na dalmatinskoj buri.

Premda se postupak doima jednostavnim, za pripremu pršuta potrebna je visokokvalitetna svinjetina iz kontroliranog uzgoja, a treba znati “pogoditi“ sve spomenute faze pripreme. Najcjenjeniji su pršuti proizvedeni prema brižno čuvanim obiteljskim recepturama koje su se stoljećima prenosile s koljena na koljeno.

Više pročitajte na ordinacija.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje