Svinjogojstvo

Pršut za izvoz? Trebamo učiti od Talijana i Španjolaca

Agrovijesti
Pršut Fotografija: Goran Kovačić/PIXSELL
Ne mogu pršutari spašavati hrvatsko svinjogojstvo jer svinja nisu samo dva buta. Netko mora zbrinuti ostatak, kaže Vlade Prančić, vlasnik tvrtke Smjeli

Godišnje Hrvatska uveze više od 2100 tona pršuta, a kroz izvoz plasiramo tek 82 tone, dok je na razini Europske unije trend obrnut: uvoz iznosi 372 tone, a izvoz doseže gotovo 42 tisuće tona, piše Poslovni dnevnik. Sama Španjolska na EU tržištu godišnje proda više od sedam tisuća tona pršuta s kosti te još oko 28 tisuća tona sušenih proizvoda od buta, plećke i vratine.

Italija unutar EU tržišta godišnje proda oko 4400 tona pršuta s kosti te još oko 50 tisuća tona sušenih proizvoda od buta, plećke i vratine. Te dvije države prisvajaju oko 50 posto rezultata u trgovanju na EU tržištu i Hrvatska bi i te kako morala učiti na njihovu iskustvu, smatra Branko Bobetić, direktor strukovne grupacije Croatiastočar. Podsjeća da, primjerice, samo Švicarska godišnje iz EU uveze gotovo dvije tisuće tona pršuta, pa se i hrvatski proizvođači moraju više okrenuti izvozu, gdje se skriva golem potencijal za rast. Morali bismo, ističe, svakako kapitalizirati i potrošnju kroz turistički tanjur jer mnogi Europljani s ljetovanja nose znanje o vrhunskoj kakvoći hrvatskih pršuta.

Svi proizvođači u RH godišnje proizvedu oko 1500-1700 tona, što je oko 250 tisuća pršuta, a kao vodeće po volumenu nametnule su se samo tri tvrtke, to su vrgoračka Mesna industrija Pivac, istarski Pisinium i Voštane iz okolice Trilja. 

Više pročitajte na poslovni.hr. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje