Revitalizacija uzgoja

Prva smotra banijske šare svinje

Agrovijesti
Banijska šara svinja Fotografija: HPA
Protekle nedjelje u Petrinji je održana 1. smotra banijske šare svinje. Organizatori smotre bili su Udruga uzgajivača banijske šare svinje, grad Petrinja i Hrvatska poljoprivredna agencija.

Na smotri je bilo izloženo tridesetak grla banijske šare svinje u kategorijama nerasti, krmače, nazimice i prasad. Banijska šara svinja je pasmina u postupku priznavanja te je trenutno brojno stanje aktivnih životinja 25 krmača, 7 nerasta, a u ovoj godini označeno je 155 komada prasadi.

Na projektu revitalizacije uzgoja banijske šare svinje zajednički sudjeluju Udruga uzgajivača banijske šare svinje, Agronomski fakultet u Zagrebu, grad Petrinja i Hrvatska poljoprivredna agencija.

Prema svojim proizvodnim karakteristikama može se svrstati u mesno-masne pasmine. Svinje ove pasmine dobro podnose vanjsko držanje i dobro iskorištavaju pašu i hranu koju pronalaze u prirodi. Interesantno je da su krmače ove  pasmine prilično plodne.

Prema izvorima s početka prošlog stoljeća, banijska šara nastala je u području trgovine svinjama, a vrlo vjerojatno je da su u njezinom nastanku sudjelovale turopoljska svinja, berkšir, ali i domaća bijela svinja koja se u vrijeme nastanka držala na području Banovine.

Unatoč prilično hladnom i maglovitom vremenu smotra je izazvala velik interes posjetitelja, od onih starijih koji su možda i držali banijsku šaru svinju pred dosta godina, do onih mlađih kojima su jednostavno zanimljive šarene svinje. U sklopu smotre, posjetitelji su imali priliku i kušati banijske kobasice koje su kuhane za vrijeme smotre, a koje im je podijelio gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje