CERTIFICIRANJE

Prve certificirane ˝Neretvaske˝ mandarine od sada u prodavaonicama

Agrovijesti
Opuzenske mandarine Fotografija:
“Neretvanska mandarina” je prvi certificirani izvorni proizvod u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U otkupnoj stanici Frigo Bonsai u Opuzenu održano je predstavljanje novog hrvatskog autohtonog brenda. Radi se o certificiranim ”Neretvanskim mandarinama” koje tvrtka Tommy d.o.o. prva uvodi u ponudu.

Zaštita geografskih oznaka manadrine kao autohtonog hrvatskog proizvoda je značajna jer će time neretvanska mandarina postati prepoznatljiv izvozni brend. Krajnji kupac dobiva jamstvo kupnje kvalitetnog proizvoda iz kontroliranog uzgoja, a proizvođač dobiva sigurnost plasiranja proizvoda i mogućnost postizanja bolje cijene. Ovim certifikatom, neretvanska mandarina se pridružuje impresivnom popisu hrvatskih proizvoda koji su upisani u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Neki od njih su: Slavonski kulen, Ogulinsko kiselo zelje, Lički krumpir i Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Poljički soparnik…

Europska komisija je 1. srpnja zaštitila neretvansku mandarinu na europskoj razini čime je priznala njenu posebnost u odnosu na mandarine proizvedene u drugim državama. Od 2015. g. donedavno, nijedan hrvatski proizvođač mandarina se nije certificirao i zbog toga je postojala mogućnost da se taj status izgubi. 13. studenog, Nino Šešelj i Nikola Ujdur. dva proizvođača mandarina uspjeli su dobiti certifikat uz pomoć tvrtke Frigo Bonsai, Regionalne razvojne agencije DUNEA i tvrtke BIOTEHNICON.

Opuzenske mandarine
Slijedom toga je postignut dogovor s tvrtkom Tommy d.o.o. o uvođenju certificirane “Neretvanske mandarine” u ponudu dućana.

Za tvrtku Tommy d.o.o. ova suradnja je od iznimne važnosti jer na ovaj način tvrtka stječe mogućnost ponude provjereno kvalitetnih proizvoda, te potiče lokalni eko proizvod što je jedna od sastavnica strategije tvrtke.

“Nakon dobivanja EU oznake izvornosti s ciljem da se ovaj visoko kvalitetni proizvod, naša mandarina, što bolje plasira na tržište, Dubrovačko-neretvanska županija je u suradnji sa svojom Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA provela natječaj i dobili smo program razvoja branda neretvanske mandarine te novi vizualni identitet koji s popratnim rješenjima koja će moći koristiti svi oni proizvođači mandarina koji prođu postupak certifikacije za oznaku izvornosti. Ono što je zanimljivo je da je na pakiranju koje vidite ovdje natpis branda iza kojeg stoji prepoznatljiva kvaliteta samog proizvoda i EU oznaka izvornosti koja označava zaštitu proizvoda. Na taj način bi se zaokružio cjeloviti proizvod koji bi imao svoju prepoznatljivost i tržišnu vrijednost. Veliko nam je zadovoljstvo što danas ovdje imamo prvi primjer primjene ovog znaka i nadamo se da će i ostali proizvođači i otkupljivači slijediti ovaj primjer”, kaže Žaklina Marević, zamjenica Dubrovačko-neretvanskog župana.

Predsjednik Neretvanske udruge voćara “Mandarina Opuzen”, Alenko Šešelj rekao je kako je tvrtka Frigo Bonsai napravila dobar i koristan korak i da će to sigurno potaknuti i ostale otkupne centre da se uključe u istu priču. “Bili smo jako uporni i “izgurali” ovaj postupak do kraja. Sad je na svima nama, koji se bavimo ovim poslom, proizvodnjom i prodajom mandarina, da se malo konkretnije uvežemo u ovu priču i pokušamo njegovati naš proizvod, jer ovo nam je budućnost.”, smatra Šešelj.

Opuzenske mandarine
Predstavnica tvrtke Biotehnicon, Ana Marušić Lisac, objasnila je slijed i važnost cijelog postupka. “Oznaka “Neretvanske mandarine” je registrirana 2015. godine. Mandarina se našla u tom malom krugu uistinu posebnih proizvoda u Europskoj uniji ali i u čitavom svijetu, jer su te oznake prepoznate i drugdje. Prilikom izrade specifikacije radile su se usporedbe sa sličnim proizvodima i pokazala se i dokazala specifičnost neretvanske mandarine.

˝Na nama, kao kontrolnom tijelu je da sve to što je navedeno u specifikaciji s tehničke strane uistinu popratimo u čitavom slijedu i da na koncu, izdavanjem certifikata zapravo potvrđujemo i jamčimo da je takav proizvod u potpunosti sukladan svim zahtjevima specifikacije”, objašnjaba Marušić.

 Aljoša Bašić, direktor marketinga tvrtke Tommy d.o.o., izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu. “Tvrtka Tommy je iznimno počašćena što je prva koja je stala uz ovaj projekt plasmana certificirane neretvanske mandarine na hrvatsko tržište. Zadovoljstvo nam je što smo to postigli kroz ekskluzivnu distribuciju, stoga će svi naši kupci, putem prodajne mreže, biti u mogućnosti doći do ovog hvale vrijednog proizvoda. Ovaj projekt se savršeno uklapa u priču tvrtke Tommy kroz projekt “Naše domaće” gdje pokušavamo sa što više dobavljača dogovoriti plasman autohtonih, izvornih, certificiranih proizvoda i na taj način pružiti našim kupcima najkvalitetniju namirnicu. Svjedoci smo trendova u svijetu da se kvalitetna namirnica pokušava proizvesti maksimalno 250 km od plasmana. Tako je nekada bilo kod nas i vjerujemo da će ovim projektom tako ponovno i biti. Počašćeni smo i sigurni da je ovo samo uvertira u buduće projekte na ovu temu”, kaže Barišić.

 Tomislav Ujdur, direktor tvrtke Frigo Bonsai, zaključio je događanje. “Prije svega, htio bih se zahvaliti tvrtki Biotehnicon i našim kooperantima, koji su bili voljni ući u sustav certificiranja. Za plasman neretvanske mandarine lako smo se odlučili za tvrtku Tommy, koja nam je stabilan cjelogodišnji partner u našem primarnom poslovanju. Počašćeni smo plasirati ovaj proizvod na tržište, nadamo se da će ova priča rasti jer smatramo da je ovo pravi put za našu mandarinu”, poručuje Ujdur.

“Neretvanska mandarina” je prvi certificirani izvorni proizvod u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje