NAKON 7 GODINA BORBE

Prvi kamioni pilećeg mesa iz BiH spremni za Europsku uniju

Agrovijesti
Piletina Fotografija: Thinkstock
Nakon velike i dugotrajne borbe proizvođača u BiH za dobivanje svih dozvola koje su nužne za izvoz pilećeg mesa na tržište Europske unije, sada su prvi kamioni spremni za izvoz.

Koordinacijsko tijelo peradara Bosne i Hercegovine jedno je od rijetkih primjera uspješnog i trajnog uvezivanja proizvođača u poljoprivrednom sektoru u BiH. Zahvaljujući redovnom radu uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta, ali i dobroj suradnji s predstavnicima nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, mogu se pohvaliti i značajnim rezultatima na putu osiguravanja boljeg položaja peradara na domaćem i europskom tržištu.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju dogodila se značajna stagnacija i zatvaranje tržišta susjedne zemlje za proizvode od pilećeg mesa. Prvi korak prema rješavanju ovog pitanja dogodio se 2012. godine kada BiH podnosi zahtjev Agenciji za sigurnost hrane Europske unije za odobrenje izvoza pilećeg mesa u EU. Edin Jabandžić, predsjedavajući Koordinacijskog tijela peradara/živinara BiH pojašnjava dugu povijest borbe za izlazak na EU tržište.

"Iste godine Komisija je poslala svoje eksperte koji nakon kontrole zaključuju da stanje u peradarstvu BiH nije na zadovoljavajućoj razini te da izvoz na tržište EU ne može biti odobren. Kao glavnu zamjerku navode nedostatke u sustavu praćenja i kontrole sigurnosti hrane te neposjedovanju jedinstvene adrese na razini BiH na koju se mogu obratiti u slučaju određenih problema i redovnih praćenja stanja", pojašnjava Jabandžić.

Od 2012. godine BiH intenzivno radi na ispunjavanju uvjeta, među kojima je formiranje Veterinarske inspekcije na državnoj razini, monitoring zaraznih bolesti i zoonoza, edukacija farmera i ispunjavanje zadanih uvjeta klaonica od inspekcije.

"Inspekcija ponovo dolazi u posjet u drugoj polovini 2017. godine gdje zaključuju kako napravljen veliki napredak po pitanju danih obveza, ali šalju i dodatnu kontrolu u svibnju 2018. godine koja još jednom izvršava kontrolu činjeničnog stanja. Nakon što taj nalaz dolazi pozitivan bilo je jasno da će BiH dobiti zeleno svijetlo za izvoz pilećeg mesa na tržište EU. To se i dešava početkom 2019. godine, a od danas i prvi kamioni trebaju krenuti prema zemljama EU", dodaje Jabandžić.

"Prerađeni proizvodi u odnosu na svježe pileće meso imaju mogućnost za veće širenje tržišta zbog transportne ambalaže, načina transporta i samog roka trajanja proizvoda. Zemlje Skandinavije su prostor gdje bi trebalo doći do veće prodaje prerađevina. Mi smo povećali proizvodnju za 15 posto, a svakako indirektno imate reuzltate u kompletnom lancu proizovdnje. Naša firma je još ranije počela pripreme za izvoz, zbog čega je u završnoj fazi i novi pogon za trajni panirani program proizvoda. Ti proizvodi će najvećim dijelom biti plasirani na tržište EU", dodaje Jabandžić koji je i direktor kompaniej Madi iz Tešnja.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje