Zakoni

Prvi natječaji iz IPARD fonda u Srbiji bit će objavljeni 2017.

Agrovijesti
Euri Fotografija: Pixabay
Skupština Srbije usvojila je izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji predviđa procedure i rokove za korištenje sredstava iz europskih fondova IPARD.

Rješenja predviđena zakonom omogućit će korištenje sredstava iz fondova IPARD za dostizanje standarda i konkurentnosti u poljoprivredi i razvoju sela.

Izmjena zakona je preduvjet i za otvaranje u pregovorima sa EU Poglavlja 11 o poljoprivredi, a omogućit će da se na transparentan način koristi 175 milijuna eura iz IPRAD fonda EU. Najavljeno je kako će prvi natječaji za dodjelu novca iz tih fondova biti raspisani iduće godine te da će se realizacija projekata financiranih tim novcem kontrolirati na licu mjesta.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o poticajima koje predviđaju proširenje kruga korisnika novca iz državnog proračuna. 

Zakonom je predviđeno da subvencije dobijaju mladi poljoprivrednici za početak posla u nerazvijenim područjima, naročito u istočnoj i južnoj Srbiji gdje se sela prazne. Predviđena je financijska pomoć za stočarstvo, posebno za odgoj teladi za tov.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje