Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

Prvi razvojni sporazum Slavoniji donosi 750 milijuna kuna, od čega 233 milijuna za agro i drvni sektor

Agrovijesti
Projekt Slavonija, Baranja i Srijem Fotografija: Davor Javorović/PIXSELL
Samo za sektor bioekonomije u koji ulazi poljoprivredni i sektor proizvodnje hrane te drvno-prerađivački sektor namijenjeno je 233 milijuna kuna, doznaje Agrobiz.hr u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU.

Prvi Razvojni sporazum u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem bit će potpisan sutra na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Vinkovcima. Radi se o sporazumu vrijednom 750 milijuna kuna, od kojih je 700 milijuna kuna namijenjeno za 29 projekata u pet slavonskih županija, dok se 50 milijuna kuna odnosi na tehničku pomoć za izradu dokumentacije za buduće projekte.

Samo za sektor bioekonomije u koji ulazi poljoprivredni i sektor proizvodnje hrane te drvno-prerađivački sektor namijenjeno je 233 milijuna kuna, doznaje Agrobiz.hr u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU.

Kao što smo ranije pisali u petak 20. srpnja 2018. godine u Vinkovcima će biti održana 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj će biti predstavljen novi mehanizam Razvojnog sporazuma koji je predviđen Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske. Sjednici Savjeta prisustvovat će premijer Andrej Plenković, a vodit će je predsjednica Savjeta i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, te potpredsjednik Vlade i i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ministrica Žalac i ministar Tolušić, najzaslužniji su za realizaciju ovih projekata, čime se pokazali da im je stalo da se u pet slavonskih županija pokrene jača gospodarska aktivnost i zapošljavanje, posebice jer najveći dio novca za ove projekte dolazi iz EU fondova, kaže izvor iz ministarstva.

U Ministarstvu pojašnjavaju kako je mogućnost sklapanja Razvojnog sporazuma predviđena za područje najmanje tri jedinice područne (regionalne) samouprave u svrhu učinkovite koordinacije politike regionalnoga razvoja s fokusom na povećanje konkurentnosti, zapošljavanja, stvaranja novih lanaca vrijednosti i rast BDP-a svih uključenih područja. Osim toga, Razvojnim se sporazumom usuglašavaju prioriteti razvoja državne i područne (regionalne) razine i utvrđuju strateški projekti regionalnog razvoja koji pridonose razvoju područja za koje se sklapa razvojni sporazum te planiraju sredstva za njihovu provedbu.

Koji će projekti pokrenuti razvoj pet slavonskih županija?

„Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ -18,75 milijardi kuna iz EU fondova

Prema nacrtu razvojnog sporazuma, najveći dio novca, od spomenutih 750 milijuna kuna, namijenjen je za sektor bioekonomije, 233 milijuna kuna. Slijedi regionalna infrastruktura temeljem S3 (pametne specijalizacije i inovacije) s iznosom od 112 milijuna kuna, potom regionalna infrastruktura sa 82,2 milijuna kuna, te turistički projekti (ruralni turizam i kreativno društvo) s iznosom od 269 milijuna kuna.

Kada je riječ o sektoru poljoprivrede i proizvodnje hrane, ističu se četiri zanimljiva projekta. Među njima su Agrotehnološki centra u općini Cerna vrijedan 30 milijuna kuna, Drvno-tehnološki centar u općini Gradište vrijedan 25 milijuna kuna, Centra za mljekarstvo u Virovitici vrijedan 36 milijuna kuna, te Centar za čaj u Špišić Bukovici u koji se planira investirati devet milijuna kuna.

Najviše novca za projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Poduzetništvo, zadruge

Najveći dio novca iz ovog razvojnog programa usmjerit će se za projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji – 168,6 milijuna kuna. Slijedi Virovitičko-podravska županija sa 156,5 milijuna kuna, Požeško-slavonska županija sa 154,5 milijuna kuna, Brodsko-posavska županija sa 141 milijun kuna, te Osječko-baranjska sa 76 milijuna kuna.

U Vinkovcima će se osim Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem biti potpisan i sporazum o savjetodavnim uslugama sa Svjetskom bankom pod nazivom RAS Sporazum Slavonija, Baranja i Srijem kao podršku slavonskim županijama u povećanju učinkovitosti korištenja EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi (2014.-2020.) i pripremu istih za sljedeću financijsku perspektivu nakon 2020.

„Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ pokrenut je kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje