Bolest stoke

Prvi slučaj kvrgave kože i u Crnoj Gori, uvodi se zabrana izvoza goveda

Agrovijesti
Goveda, stoka Fotografija: Pixabay
Crna Gora će zabraniti izvoz goveda i goveđega mesa nakon što je u Gusinju potvrđen prvi slučaj bolesti goveda-kvrgava koža, najavljeno je iz Ministarstva poljoprivrede Crne Gore.

- Već sada zabranjen je uvoz živih goveda i proizvoda od goveda iz svih zaraženih država. Takođe, nakon pojave bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, izvoz iz Crne Gore će na isti način biti zabranjen, kazao je Vijestima ministar poljoprivrede Budimir Mugoša.

Veterinarska služba potvrdila je prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, ali su nadležne službe za sigurnost hrane objavile tim povodom kako "nema mjesta panici, jer se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje, a nije ugrožena ni sigurnost hrane".

Iz Ministarstva je objavljeno kako nadležne službe poduzimaju sve nužne mjere  na kontroli i suzbijanju bolesti.

Bolest kvrgave kože je virusna zarazna bolest od koje oboljevaju goveda a ne prenosi se na ljude.

Ministar poljoprivrede kazao je kako procjene stručnoga tima ukazuju da je virus kvrgave kože najvjerovatnije došao iz Albanije, a prenositelj je insekt.

- Procjena je takva jer Albanija ima prijavljen slučaj na granici s Crnom Gorom u blizini Plava. Smatra se da insekti mogu biti preneseni iz zaraženih u nezaražena područja putem vjetra ili prijevoznim sredstvima, objasnio je Mugoša.

Tijekom 2014. godine je preko Egipta, Izraela, Jordana, Libanona i Turske virus kvrgave kože ušao u Europu, potom preko Grčke i Bugarske i krajem travnja 2016. godine bolest je dijagnosticirana u istočnoj Makedoniji, potom u Srbiji, Kosovu i Albaniji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje