Pivo

Prvo svjetsko pivo bez glutena krenulo u prodaju

Agrovijesti
Prvo bezglutensko pivo na svijetu Fotografija: Radeberger
Njemački proizvođač piva Radeberger pokrenuo je pivo bez glutena, napravljeno od vrste ječma s ultra malom količinom glutena nedavno razvijenim u Australiji – prvo takvo na svijetu

Radebergerovo Pionier pivo bez glutena počet će se prodavati u njemačkim supermarketima od 15. travnja. Ovo je prvo komercijalno piće napravljeno od sorte ječma Kebari. Kebari je razvijen od strane znanstvenika u Australiji i ima sadržaj glutena manji od 5 dijelova na milijun (ppm), što je ispod granice od 20 ppm koju preporuča Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za klasifikaciju proizvoda „bez glutena“.

Koristeći uobičajene metode uzgoja biljaka, zrna Kebari ječma imaju 10.000 puta manje hordeina (tip glutena) nego u običnom ječmu. Pivarstvo je u Njemačkoj regulirano 500 godina starim Zakonom o čistoći piva (Reinheitsgebot) koji dozvoljava samo vodu, ječam, kvasac i hmelj za stvaranje piva. Korištenjem Kebari žita, Radeberger  je uspio pustiti u prodaju prvo bezglutensko pivo na tržište u Njemačkoj. Postojeća piva bez glutena su napravljena koristeći sorte žitarica koje nisu ječam ili pšenica, kao što je riža, proso, kukuruz ili sirak. Takvo pivo koje se radi bez ječma ne može se prodavati kao pivo po njemačkim propisima.

U Njemačkoj, ali i šire, osobe koje su navikle piti tradicionalno napravljeno pivo mogu reći da standardni proizvodi bez glutena nisu istog okusa kao što se očekuje od piva jer su u proizvodnji korištene druge žitarice. Bezglutenske namirnice postale su rastući potrošački sektor posljednjih godina, pogotovo u Europi, a predviđa se da će se kontinuirani rast nastaviti s preko 10 posto do 2020. godine.

Iako je Kebari sorta ječma daleko ispod bezglutenskih granica preporučenih od strane WHO-a, stroža pravila u Australiji i na Novom Zelandu znače da se on ne može označiti kao bezglutenski na tim tržištima. Stoga će tijela uključena u razvoj ove žitarice nastaviti tražiti izvozna pivska tržišta za svoje proizvode.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje