Digitalizacija poljoprivrede

Pušten u rad BioSens akcelerator - srpskim IT tvrtkama 16 milijuna eura za inovacije u sektoru agrara i hrane

Agrovijesti
Digitalizacija poljoprivrede Fotografija: Thinkstock
BioSens akcelerator će kroz konkretne sheme financiranja i programe treninga, pružiti nužnu financijsku, biznis i tehnološku podršku srpskim poduzetnicima, start up-ima i malim tvrtkama da kroz razvoj novih rješenja i unaprjeđenje postojećih, doprinesu digitalizaciji poljoprivrede.

U sklopu projekta ANTARES, 4. travnja službeno je pušten u rad BioSens akcelerator, prvi na ovim prostorima ekskluzivno namjenjen srpskim i regionalnim IT kompanijama za razvoj inovativnih proizvoda i usluga sa primjenom u sektoru poljoprovrede i hrane, objavio je ovaj novosadski Institut. 

BioSens akcelerator će kroz konkretne sheme financiranja i programe treninga, pružiti nužnu financijsku, biznis i tehnološku podršku srpskim poduzetnicima, start up-ima i malim tvrtkama da kroz razvoj novih rješenja i unaprijeđenje postojećih, doprinesu digitalizaciji poljoprivrede.

Kroz program kaskadnog financiranja srpski IT sektor moći će konkurirati za ukupno 16,5 milijuna eura bespovratnih sredstava, koje je BioSens osigurao iz fondova Europske komisije. 

Javni pozivi bit će otvoreni u poslednjem kvartalu 2019. i prvom kvartalu 2020. godine, gdje se očekuje financiranje oko 85 novih ideja. Na ovaj način, od 2014. godine do danas BioSens je u IT sektor već kanalizirao 15,2 mililijuna eura bespovratnih sredstava i financirao 86 ideja, od čega 17 iz Srbije.

Novi program akceleracije, koji će biti raspisan u svibnju ove godine, okupit će preko 20 mentora – eksperata iz zemlje i inozemstva koji će obučavati najbolje prijavljene kandidate u okviru tromjesečne obuke krenuvši od rujna 2019. godine. 

Vesna Bengin, koordinatorica projekta ANTARES, izjavila je da će BioSens akcelerator potpuno besplatno omogućiti najboljim poduzetnicima, start up tvrtkama i malim tvrtkama da prođu intenzivne programe obuka i uče od vrhunskih domaćih i stranih stručnjaka kako da svoje inovativne ideje uspješno razviju u proizvode i lansiraju ih na tržište. 

ANTARES projekat je zajednički financiran od Europske komisije i Srbije, kako bi se kroz razvoj znanosti i inovacija osigurao ubrzani ekonomski razvoj zemlje i bolji životni standard građana. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje