Nove tehnologije utjecat će do 2030-ih na trećinu radnih mjesta u Britaniji

PWC: U poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu ugroženo 19 posto radnih mjesta.

Agrovijesti
Roboti u voćnjacima Fotografija: sydney.edu.au
Robotika i umjetna inteligencija mogle bi do 2030-ih utjecati na gotovo trećinu radnih mjesta u Velikoj Britaniji, stoji u studiji konzultantske tvrtke PricewaterhouseCoopers (PwC) čije rezultate u petak prenose britanski mediji.

Autori procjenjuju da je 30 posto postojećih poslova u Velikoj Britaniji potencijalno visoko ugroženo automatizacijom, u usporedbi s 38 posto njih u SAD-u, te 35 posto u Njemačkoj i 21 posto u Japanu. Glavni ekonomist PwC-a John Hawksworth izjavio je za BBC da su u najvećoj opasnosti "naglašeno fizički, rutinski poslovi" koji se "mogu učinkovito programirati". 

U skupini zanimanja koja su izložena najvećem riziku kada je u pitanju utjecaj novih tehnologija u PwC-u posebno izdvajaju ona u proizvodnji i maloprodaji. Među pojedinim sektorima automatizacija po istraživanju PwC-a najviše ugrožava radna mjesta u sektoru transporta i skladištenja, njih 56 posto.

Slijedi proizvodni sektor u kojem automatizacija dovodi u pitanje 46 posto radnih mjesta, te veleprodaja i maloprodaja s ugroženih 44 posto radnih mjesta. U sektoru administrativnih i usluga podrške u opasnosti je 37 posto radnih mjesta.

Značajan je i udio ugroženih radnih mjesta u sektoru umjetnosti i zabave, 22 posto, a slijedi poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo s 19 posto ugroženih radnih mjesta.

Najmanje su ugrožena radna mjesta u sektorima zdravstvene i socijalne skrbi, te obrazovanja, gdje automatizacija prijeti njih 17 odnosno devet posto. "Zanimanja s naglašenom ulogom ljudskog pristupa, poput onih u zdravstvu i obrazovanju, bit će sigurnija", konstatira Hawksworth.

Studija PWC-a također predviđa kako će se priroda nekih zanimanja promijeniti, prije nego da će ona nestati. Automatizacija bi ujedno mogla stvoriti više dodatnih i zdravijih zanimanja u drugim područjima gospodarstva, dodaje se. Autori studije također konstatiraju učestalu upotrebu robota u radnim prostorima, pri čemu se radnici u nekim sektorima već suočavaju s potencijalnim izazovima. 

"Tako su već sada brojni štrajkovi na željeznici povezani i s preusmjeravanjem na samovozeće vlakove", ističe Hawksworth.

U budućnosti će možda i vozači kamiona morati 'dijeliti posao' sa samovozećim kamionima, iako bi u konačnici i tom 'dijeljenju' mogao doći kraj, smatra glavni ekonomist PWC-a. "U konačnici, ljudi će morati biti prilagodljiviji", dodaje on. 

Vlada bi niže kvalificiranim radnicima trebala omogućiti stjecanje dodatnog obrazovanja i vještina u sljedećih 10 do 20 godina, stoji u izvješću. Paralelno autori napominju da će veća produktivnost zahvaljujući upotrebi umjetne inteligencije i robota potaknuti rast gospodarstva.  

"U mnogo pogleda automatizacija je pozitivna stvar. Povećat će produktivnost, koja odnedavno predstavlja veliki problem za Britaniju, a rasti će i prihodi ... što će povećati potražnju za ljudskim poslovima u drugim područjima", napominje Hawksworth.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje