Romić na Festivalu graševine

Radi se na izmjeni dva zakona

Agrovijesti
Romić na Festivalu graševine u Kutjevu Fotografija: RVA
U okviru ovogodišnjeg Festivala graševine 20. svibnja održano je ocjenjivanje vina, a danas je u Kutjevu ministar poljoprivrede Davor Romić najboljima uručio priznanja i diplome.

Ocjenjivala su se vina sorte graševina te ostala bijela i crvena vina. Ukupno je pristiglo 149 uzoraka od toga 123 graševine i 26 uzoraka ostalih sorti. Prosudbena komisija sastavljena od poznatih enologa na čijem čelu je bio prof. dr. sc. Edi Maletić ocijenila je graševine i tridesetak drugih sorti vina, piše RVA.

Šampion berbe 2015. u kategoriji suhih vina je vino tvrtke Campus d.o.o. Kod starijih graševina šampionsko vino je graševina berbe 2006.  tvrtke Belje d.d.,  dok je šampion u predikatima, izborna berba prosušenih bobica 2011. tvrtke Galić d.o.o. U kategoriji ostalih vina šampionsko odličje  pripalo je mirisnom tramincu OPG-a Gojka Solde iz Vetova.

"Na ovom poznatom natjecanju sudjelujemo od 2009. godine i nakon puno osvojenih zlata  u vrlo jakoj konkurenciji ove godine osvojili smo šampionsku titulu za naše predikatno vino, izborna berba prosušenih bobica 2011. pod brendom Leon. Iznimno smo zadovoljni, uloženo je puno truda i znanja, ovo je posebna kategorija gdje sladori moraju biti izrazito visoki, fermentacija je trajala gotovo tri mjeseca i vino je odležalo nekoliko godina kako bi došlo u najjaču kondiciju", rekao je Andrej Markulin, direktor tvrtke Galić d.o.o.

Izmjena dva zakona

"Danas sam ovdje da slušam i da djelujem, vrlo intenzivno radimo na rješavanju dva zakona, Zakona o poljoprivredi i Zakona o vinu. Zakon o vinu nalazi se u trećem kvartalu ove godine i on će biti napravljen u suradnji sa strukom. Ono što je danas i tu istaknuto mi moramo izvoziti naša kvalitetna vina, dosežemo visoku kvalitetu i ta vina moraju pronaći svoje tržište, moraju biti prepoznatljiva, brendirana i proizvedena u količinama da možemo konkurirati na ozbiljnim tržištima", istaknuo je ministar Romić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje