Konditorska inudstrija

Radnici osječke Karoline postaju suvlasnici Kraša

Agrovijesti
Osječka tvornicu keksa Karolina Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Ponosni smo što možemo sudjelovati u radničkom dioničarstvu po kojem je Kraš jedinstven, rekao je Alen Varenina

Radnici osječke Karoline prvi će put imati mogućnost kupiti dionice Kraša iz trezora društva kako to već godinama rade ostali djelatnici Kraša, piše Glas Slavonije.

Izjavila je to Marica Vidaković, prokuristica Kraša za Glas Slavonije, nakon što je Kraš otpustio iz trezora Društva 60.390 dionica, što daje 4,3964 % udjela u temeljnom kapitalu kompanije. Iz Kraša su priopćili: “Nakon što bude provedeno otpuštanje dionica Kraš d.d. Zagreb s trezorskog računa koji se vodi u SKDD d.d. Zagreb, bit će na trezorskom računu uknjiženo 102.551 vlastita dionica, što daje 7,4658 % udjela u temeljnom kapitalu. Kupac ovog udjela bit će poznat idućih dana”.

Vijest da će radnici Karoline kupovati dionice Kraša potvrdio je Glasu Slavonije Alen Varenina, direktor Karoline d.o.o. “Ove godine radnici Karoline dobili su prvi put mogućnost kupiti dionice Kraša iz trezora društva kako to već godinama rade ostali djelatnici Kraša. Velika većina kolega iskoristila je ovu mogućnost te moram istaknuti kako smo ponosni što i sami možemo aktivno sudjelovati u radničkom dioničarstvu po kojem je Kraš jedinstven među velikim kompanijama u Hrvatskoj. Prošle godine Kraš je nastavio investicijski ciklus u Karolini, koji je započeo 2011. godine kad smo postali dio Kraš grupe te prošlogodišnje ulaganje u proizvodnu opremu iznosi 1,5 milijuna eura. Ove godine planirana ulaganja prelaze ovu brojku i realizacija najvećeg dijela već je započela. Sve to dovelo je do količinskog rasta proizvodnje i prodaje od 8 % u usporedbi s godinom prije, uz rast zaposlenosti i nastavak ostvarivanja pozitivnih poslovnih rezultata”, kaže Varenina.

Kraš je preuzeo osječku Karolinu od austrijske kompanije Lorenz Bahlsen Snack-World 2011. godine. Iste te godine, ali prije negoli je Karolina postala dio najvećeg hrvatskog konditora, radnici Kraša su zadnji put kupovali dionice iz vlastitog trezora.

Mnogi tvrde da se kupnjom trezorskih dionica radnici Kraša brane od Pivca. Što se to zapravo događa s jednom od najuspješnijih hrvatskih kompanija pitali smo prokuristicu Kraša Maricu Vidaković.“Ništa se posebno ne događa s dionicama Kraša. Manji dio dionica Kraša kontinuirano izaziva interes na tržištu kapitala, odnosno kupuju se i prodaju već dvadesetak godina, no ono što je važno istaknuti jest da su radnici i dalje većinski vlasnici prema ESOP modelu (radničkom dioničarstvu) i od toga se neće odustati. Trenutno radnici drže više od 60 posto vlasništva u kompaniji”, kaže Marica Vidaković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje