Rekordi

Rajčica je talijanski izvozni adut - izvoze je u vrijednosti od 1,5 milijardi eura

Agrovijesti
Rajčica Fotografija: Pixabay
Italija preradi godišnje oko 4,9 miljuna tona rajčice ili polovicu od 9,8 milijuna tona koliko preradi cijela Europa. Drugim riječima, to je 50,2 posto ukupne europske prerade, navodi Svjetski savjet za preradu rajčice

Rajčica i proizvodi od rajčice su zvijezde talijanskog agro izvoza. Unatoč jakoj međunarodnoj konkurenciji, izvoz rajčice i proizvoda od nje Italiji godišnje donosi prihod od 1,5 milijardi eura. Oko 60 posto proizvodnje, prema konačnim podacima za 2014. godinu otišlo je na izvoz, a ostatak je bio dovoljan da podmiri potrebe domaćeg tržišta, pokazuju podaci talijanskih institucija.

Italija je ove godine Zemlja partner na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a ovi podaci su prezentirani u specijalnom prilogu portala E-kapija, posvećenom Italiji, njezinoj poljoprivredi i agrobiznisu.  

Prema podacima predstavnika Nacionalnog i sjevernotalijanskog udruženja proizvođača i prerađivača rajčice, izvoz neprekidno raste od 2011. godine. Ne čudi, dodaju, da je izvoz konzervirane i očišćene rajčice u 2015. godini također dostigao rekord od više od 1,5 milijardi eura, dok je uvoz bio otprilike desetina iznosa sa tek 157 milijuna eura. 

Italija godišnje preradi oko 4,9 miljuna tona rajčice ili polovicu od 9,8 milijuna tona koliko preradi cijela Europa. Drugim riječima, to je 50,2 posto ukupne europske prerade, navodi Svjetski savjet za preradu rajčice. 

Najpopularniji prerađeni proizvodi u izvozu su cijela i očišćena rajčica u konzervi. Posljednji podaci govore o skoro dva milijuna tona teškom i za 6,1 posto više vrijednom izvozu na godišnjoj razini, za samo ove dvije varijante rajčice.  Sve veći interes za uvoz dolazi iz azijskih zemalja, a najbolja su im tržišta Njemačke, Velike Britanije, Francuske i SAD-a. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje