Inovacije u proizvodnji

Rasol od srpskog kiselog kupusa na putu do ekskluzivnog proizvoda i izvoznog brenda

Agrovijesti
Kiselo zelje Fotografija: Thinkstock
Klaster panonskih prerađivača voća i povrća predstavio rezultate projekta provedenog uz podršku Razvojne agencije Srbije. Kiseli kupus iz Futoga izvozi se širom svijeta, od Rumunjske, Španjolske do Kanade i SAD-a. Veći proizvođači godišnje ukisele tisuću tona futoškog kupusa, a trećinu prodaju stranim kupcima.

Futoški kiseli kupus je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih brendova srpske poljoprivrede ali primjenom znanosti i inovativnih rješenja njegovi proizvođači mogu stvoriti dodanu vrijednost i povećati konkurentnost. Primjer za to je proizvodnja rasola, koji bi se mogao u značajnijim količinama plasirati i na svjetsko tržište, rečeno je na konferenciji koju je organizirao Klaster panonskih prerađivača voća i povrća, povodom završetka projekta “Istraživanje i analiza rasola u kupusu udruženja “Futoški kupus”.

U projektu koji je realiziran uz podršku Razvojne agencije Srbije u sklopu Programa podrške projektima za unaprjeđenje ekonomskog razvoja sudjelovali su eksperti Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, članice Klastera panosnkih prerađivača voća i povrća i proizvođači kiselog kupusa okupljeni u Udruženju “Futoški kupus”.

Predstavljajući rezultate projekta oni su opisali eksperiment za postavku fermentacije kupusa poboljšanjem postojeće tehnologije proizvodnje uz razvijanje postupka za iskorištavanje rasola kao sporednog proizvoda. Projekat je realiziran u cilju održivosti fermentacijskog sustava, čime je dobivena standardizacija proizvodnje kiselog kupusa i njegovog nusproizvoda – rasola, kao i dodana vrijednost proizvoda kroz finalizaciju proizvodnje.

Time se, naglašeno je, povećava konkurentnost malih i srednjih poduzeća uključenih u projekat.

U sklopu projekta, a na temelju rezultata analiza provedenih u laboratoriju Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, definiran je novi proizvod dobiven procesom fermentacije. Da bi se omogućila proizvodnja dva kvalitetna proizvoda, kiselog kupusa i fermentacijskog soka kiselog kupusa optimalnih karakteristika analiziran je svaki korak procesa fermentacije.

Napravljeno je preko 370 analiza fermentiranog kupusa i blizu 40 analiza svježeg kupusa, na temelju kojih su definirani standardni parametri kvaliteta proizvoda.

Najvažniji rezultati koje su kroz aktivnosti ovog projekta postigli stručnjaci iz sektora tehnologije i proizvođači su dobijeni kvalitetni i konkurentni proizvodi – kiseli kupus i rasol, te proširena znanja o procesu fermentacije kupusa, kao i o procesu nastajanja fermentacijskog soka i parametrima kvaliteta, inovacijama, suvremenim tehnologijama…

U Klasteru panonskih prerađivača voća i povrća očekuju da će ti rezultati doprinijeti unaprijeđenju proizvodnje ali i plasmanu rasola kojeg članovi Udruženja “Futoški kupus” izvoze od pretrprošle godine ali u manjim količinama.

Konzerviranje kupusa biološkim putem je u stvari mliječna fermentacija. Mliječna kiselina koja nastaje kao glavni produkt fermentacije ima konzervirajući efekt, a i osnovni je sastojak koji daje ukus proizvodu. Za proizvodnju kupusa u glavicama neophodno je da glavice budu čvrste, dovoljno zrele i sa što većim sadržajem šećera.

Kiseli kupus iz Futoga izvozi se širom svijeta, od Rumunjske, Španjolske do Kanade i SAD-a. Veći proizvođači godišnje ukisele tisuću tona futoškog kupusa, a trećinu prodaju stranim kupcima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje