Statistika

Rast cijena poljoprivrednih proizvoda u 2015.

Agrovijesti
2015. godina Fotografija: Pixabay
Cijene poljoprivrednih proizvoda u 2015. u odnosu na 2014. uglavnom bilježe rast kod većine biljnih i nekih stočnih proizvoda, objavio je u svom priopćenju Državni zavod za statistiku.

Porasle su cijene nekih žitarica, posebno kukuruza, koji ima velik udio u vrijednosti žitarica. U skupini industrijskog bilja porasle su cijene svih proizvoda uljarica i šećerne repe. Također, cijene su u odnosu na 2014. porasle u skupinama voća i povrća, i to cijene proizvoda s većim udjelom u vrijednosti spomenutih skupina proizvoda.

Na porast cijena većine proizvoda utjecala je, među ostalim, manja proizvodnja određenih proizvoda u 2015. (kukuruz, uljana repica, suncokret, šećerna repa, cvjetača, dinje, lubenice, mandarinke itd.).

Pad cijena u 2015. u odnosu na 2014. bilježi se među proizvodima koji čine velik udio u vrijednosti stočarstva (kravlje mlijeko, svinje i brojleri). Od važnijih proizvoda u stočarstvu samo je u skupini goveda i kokošjih jaja zabilježen blag porast cijena.

U skupini dobara utrošenih u poljoprivrednu proizvodnju cijene većine proizvoda stočne hrane u padu su, kao i cijene sjemena i sadnica.

Cijene izabranih dobara utrošenih u poljoprivrednu proizvodnju u 2014. i 2015.

Cijene poljoprivrednih proizvoda i dobara utrošenih u poljoprivrednu proizvodnju za Republiku Hrvatsku dobivene su na temelju cijena prikupljenih iz mjesečnih istraživanja o prodaji i otkupu poljoprivrednih proizvoda, tromjesečnih istraživanja o prodaji sjemena i sadnica te iz administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje