globalno

Rast cijena svinjskog mesa u Kini

Agrovijesti
Kineska hrana, pržena svinjetina u tijestu Fotografija: Pixabay
Gradske vlasti Pekinga odlučile su plasirati na tržište blizu 3.000 tona smrznutog svinjskog mesa u sljedeća dva mjeseca

Očekuje se da će ova mjera dovesti do pada cijena mesa za oko 18 posto, objavio je Washington Post, pozivajući se na izvještaje kineskih medija.

Ovo je prvi put da vlasti interveniraju na tržištu plasiranjem mesa iz rezervi, jer je cijena svinjskog mesa u protekloj godini porasla za 50 posto, navodi američki list i tvrdi da je svinjsko meso važna namirnica u kineskoj ekonomiji, a kretanje cijena na tom tržištu može utjecati na svjetske cijene. 

Potražnja za svinjetinom u Kini neprestano raste još od kasnih 70-tih godina, kada je uzgoj svinja liberaliziran, tako da je ta zemlja danas najveći proizvođač, ali i najveći potrošač svinjskog mesa na svijetu. Svinjsko meso čini 60 posto ukupnog tržišta mesa u Kini, a Kinezi troše dvostruko više svinjetine od svjetskog prosjeka. 

Vlasti su uspostavile sustav rezervi svinjskog mesa 2007. godine, kada je tržište bilo narušeno, a cijene su porasle skoro 87 posto u samo jednoj godini, zbog narušenog stočnog fonda uslijed bolesti životinja. 

Post piše da je cijena svinjetine postala jedan od utjcajnijih faktora na inflaciju, kao i da je cijena svinjetine bila povod za neke građanske nemire u zemlji, zbog čega kineski lideri obraćaju pažnju na kretanje cijena mesa.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje