Skupština Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača HSEP

Rast ekološke proizvodnje 4,94% što je znatno manje od 8% zacrtanih Akcijskim planom

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
U Mjesnom odboru Buzin kraj Zagreba održana je druga skupština Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača čiji su osnivači predstavnici i delegati 11 udruga ekoloških proizvođača, najvećim dijelom malih i srednjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Nakon 6 mjeseci usklađivanja svih udruga članica sa statutom saveza, isti je registriran i od ponedjeljka 23.01. 2017. nastavlja djelovati kao registrirani punopravni subjekt.

Na skupštini je potvrđeno da su pomaci ka širenju ekološke proizvodnje i poboljšavanju uvjeta opstanka obiteljskih ekoloških gospodarstava još uvijek dosta teški. Iako je do kraja 2015 (do kada su dostupni statistički podaci) zabilježen rast ekološke proizvodnje na 4,94% to je i dalje znatno manje od 8% zacrtanih Akcijskim planom razvoja ekološke poljoprivrede u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2011. - 2016. godine.

Neorganiziranost lokalnog tržišta dovodi do toga da je povećana proizvodnja, više motivirana većim poticajima, a ne iskrenom razumijevanju ekološke proizvodnje, orijentirana na izvoz te zdrava, ekološki proizvedena hrana i dalje nije u dovoljnoj mjeri dostupna hrvatskim potrošaćima.

Najavljeno ukidanje potpora za voćarstvo i povrtlarstvo, koje je posebno deficitarno, dodatno bi povečalo ovaj nedostatak.
Nepostojanje kontrole na lokalnom tržištu vodi ka nezaštičenosti kako proizvođača, tako i potrošača koji zbunjeni raznim aferama smanjuju povjerenje u eko certifikat.

Novi zakon EU o ekološkoj proizvodnji donio bi na ovom planu određene pomake na bolje no njegovo donošenje tek je u proceduri. Za uspješno provođenje poštene politike ekološke proizvodne, potrebno je osnovati nezavisno povjerenstvo isključivo samo za eklošku proizvodnju.To je između ostalog tražio predsjednik Saveza Nenad Kuftić na sastanku sa Ministrom poljoprivrede Tolušićem.

Svi navedeni problemi predstavljaju veliku motivaciju i potrebu za udruživanjem, pa se Savezu na Skupštini pridružila novo osnovana Udruga ekoloških proizvođača Velebit, Ličko-senjske županije, a u osnivanju su još dvije Udruge ekoloških proizvođača.

Cilj je u Savez okupiti proizvođače svih županija kako bi zajedno surađivali i stvarali bolje okružje za rad i napredak ekloške proizvodnje te ovim putem Savez poziva sve udruge ekoloških proizvođača koje još nisu članice da se priključe.

U planu je nastavak rada na zadanim ciljevima od promocije i zaštite ekoloških proizvoda do očuvanja vjerodostojnosti ekoloških proizvoda i zaštite potrošača, provođenja zajedničke politike i sudjelovanja u donošenju zakonskih prijedloga i akata koji su u interesu ekoloških proizvođača i OPGova, jačanja regionalnih udruga i međuregionalne suradnje, razvoja tržišta, osnivanja i umrežavanja ekoloških tržnica po cijeloj Hrvatskoj, jačanja ruralnog razvoja i razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te poticanju deficitarne povrtlarske, voćarske i prerađivačke proizvodnje. Što nas je vise, lakše ćemo djelovati na bolje planiranje strategije ekloške proizvodnje, pa ovim putem pozivamo sve ekološke proizvođače da se udruže ili priključe postojećim udrugama.

Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača će ukazivati i aktivno sudjelovati u rješavanju aktualnih problema u poljoprivrednoj politici Republike Hrvatske.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje