Poslovanje tvrtki

Rast prihoda Leda i Jamnice

Agrovijesti
Sjedište Agrokora,  Cibonin toranj Fotografija: Boris Ščitar/PIXSELL
U skupini kompanija koje su iskazale gubitak pozitivan pomak zabilježilo je Belje koje je prošlogodišnji minus od 18 milijuna kuna u lipnju ove godine ipak smanjilo na tri milijuna kuna.

Agrokorove prehrambene kompanije prvo polugodište 2016.  baš i nisu zaključile s učinkom koji svjedoči izdašniji financijski optimizam s obzirom na svekolika uvjeravanja proteklih tjedana i mjeseci o konačnom oporavku tržišta kroz značajniji rast potrošnje, piše Poslovni dnevnik. 

Od šest kompanija, čiji su rezultati javno dostupni na Zagrebačkoj burzi, rast prihoda ostvarili su Jamnica, Ledo i PIK Vinkovci dok su Belje, Vupik i Zvijezda iskazali pad prihoda u odnosu na njihov rezultat postignut u istom razdoblju 2015. No, kod onih u plusu nije riječ o velikim skokovima,

Jamnica s prihodom većim od 1,29 milijardi kuna na godišnjoj razini rezultat je poboljšala za 53 milijuna kuna što je rast od četiri posto. Paralelno, prihod vinkovačkog PIK-a rastao je 25 milijuna kuna ili 10 posto, a Leda tek dva posto, odnosno 22 milijuna kuna premda su klimatske prilike pogodovale prodaji smrznutog asortimana te kompanije.

Gleda li se pak dobit koju su tvrtke iznijele u svojim financijskim izvješćima tu vrh liste drži Jamnica s učinkom za nijansu boljim od Leda. Naime, Jamnica je između dva lipnja neto dobit povećala sa lanjskij 107 na ovogodišnjih 128 milijuna kuna dok je dobit Leda rasla sa 168 na 188 milijuna kuna.

Slijedi ih Zvijezda gdje je dobit na godišnjoj razini uvećana sa sedam na 11 milijuna kuna. U skupini kompanija koje su iskazale gubitak pozitivan pomak zabilježilo je Belje koje je prošlogodišnji minus od 18 milijuna kuna u lipnju ove godine ipak smanjilo na tri milijuna kuna. PIK Vinkovci i lani i ove godine bilježi istu brojku, gubitak je za oba razdoblja iznosio devet milijuna kuna dok je u Vupiku povećan sa 3,5 milijuna iz prošle godine na sedam milijuna kuna na kraju lipnja ove godine.

Iako je Belje i dalje gubitaš ipak ohrabruje smanjivanje gubitka s obzirom da poslovanje s minusom traje već niz godina. Belje se na oko 18.600 hektara oranica bavi ratarstvom te na više od dvadesetak farmi tovi svinje i goveda te proizvodi mlijeko, stočnu hranu, ali i vino te suhomesnate i mliječne prerađevine. Najveći prihod ostvaruje Tvornica stočne hrane, ovogodišnji lipanj zaključen je sa 232 milijuna kuna.

Znakovit je pak učinak Tvornice mliječnih proizvoda koja je i lani i ove godine proizvela oko 4800 tona, no lani je prihod iznosio 161 milijun kuna, a na kraju lipnja ove godine tek 109 milijuna. Direktor Davor Bošnjaković rezultat u izvješću tek kratko pojašnjava kako je "proizvodni program prilagođen tržištu što se odrazilo na prihod."

Belje bilježi odličan rezultat kod tovljenika, na kraju ovog lipnja u klaonice je otpremljeno više od 135 tisuća svinja što gotovo 15 tisuća više nego lani do kraja lipnja.

Ledo, rekorder među sestrinskim tvrtkam po iskazanoj dobiti, hvali se snažnim rastom prodaje kroz HoReCa kanal te izvozom na tržišta 20-ak europskih, azijskih te afričkih zemalja. Izdvajaju i suradnju s trgovačkim lancima na inozemnim tržištima, Krogerom, Tescom i norveškim Diplom Is. Ističu i svoju jaku poziciju u cijeloj regiji.

  Iz vinkovačkog PIK-a na tržište su tijekom prvih šest mjeseci plasirali 16.872 tone ratarskih i povrtlarskih proizvoda te 2218 tona stočarskih proizvoda i 1386 tona dorađene sjemenske robe. Iznose da su u tom razdoblju kroz izvoz ostvarili 7,2 milijuna kuna uz očit trend rasta.

U Zvijezdi pak tek podsjećaju na ulaganja vrijedna gotovo 20 milijuna kuna, sve u opremu za unapređenje proizvodnje. Premda su im prihodi pali više od osam posto u Vupiku iznose da su rashode srezali više od 10 posto, a to im je uspjelo kroz optimalizaciju materijalnih ulaganja u ratarsku, povrtlarsku i stočarsku proizvodnju, kao i proizvodnju vina.

U koncernu Ivice Todorića listu prehrambenih kompanija dopunjava porečka Agrolaguna, no ovogodišnji podaci za nju još nisu dostupni, ona ne kotira na burzi. Riječ je o tvrtki koja zapošljava 200-njak djelatnika. Za 2014. ostvarila je 103 milijuna kuna prihoda, a za 2015. prihod je iznosio 111 milijuna kuna.  

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje