novi trend

Raste broj proizvođača i hektara pod industrijskom konopljom

Agrovijesti
Fotografija:
Lani je u Hrvatskoj 451 proizvođač na 2.450 hektara proizveo oko 3,103 tone industrijske konoplje

Sve veći trend u domaćoj poljoprivredi uzgoj je industrijske konoplje. Biljka iz porodice Cannabaceae na Europskom se kontinentu uzgaja tisućama godina, a kao sirovina služi za dobivanje čak 33.000 proizvoda. Zbog svoje otpornosti nazivaju je i superbiljkom, a posjeduje i brojna ljekovita svojstva. 

U bivšoj Jugoslaviji mnoga su područja bila pod konopljom, no u zadnjih 30-ak godina sadnja je prekinuta, a biljka je uvrštena među opojne droge. Dugi niz godina,za proizvodnju su se mogle koristiti samo sjemenke za dobivanje ulja, dok se ostatak biljke po zakonu morao uništiti. 

No, izgleda da za konoplju (Cannabis sativu) dolazi novo doba. U posljednjih nekoliko godina njena je proizvodnja ponovno dozvoljena pa ju sadi sve više poljoprivrednika koji od nje potom izrađuju razna ulja, masti, čajeve te koriste za izradu užadi, šatorskih krila, raznih tkanina ili jedra, a otpadna masa veoma je dobra kao materijal za izolaciju.  

Oni koji se namjeravaju baviti uzgojem konoplje, moraju se upisati u registar Evidencije proizvođača industrijske konoplje. Podaci za prošlu godinu koje nam je ustupilo Ministarstvo poljoprivrede pokazuju da je lani pod industrijskom konopljom u hrvatskoj bilo oko 2.450 hektara. Toliko ih je naime prijavljeno prema Jedinstvenom zahtjevu za potporu. 

Podaci Državnog zavoda za statistiku, u 2020. na spomenutoj površini proizvedeno 3.103 tone industrijske konoplje uz prirod od 1,5 tone po hektaru. U 2020. pokazuju podaci zavoda za statistiku Hrvatska je izvezla 4 tone sirove ili močene prave konoplje te 184 tone kučine i otpadaka od konoplje, uključujući otpatke od pređe i rastrgane tekstilne materijale (osim močene konoplje). U Evidenciju je do sad upisan 451 proizvođač. 

"Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga („Narodne novine“, broj 39/19), prestale su važiti odredbe članka 1. podstavaka 1. i 2. te članaka 2. do 7. Pravilnika o uvjetima za uzgoj konoplje, načinu prijave uzgoja maka te uvjetima za posjedovanje opojnih droga u veterinarstvu („Narodne novine“, broj 18/12 i 57/16) te je ukinut sustav izdavanja dozvola za uzgoj industrijske konoplje. Umjesto toga, uspostavljena je Evidencija proizvođača industrijske konoplje koju vodi Ministarstvo poljoprivrede", javili su nam iz Ministarstva.