Soil Association

Raste potražnja za ekološkim mesom

Agrovijesti
Ekološko meso Fotografija: Thinkstock
Prodaja ekološkoga crvenog mesa je velika, poduprta vjerovanjem kako je ono zdravije nego konvencionalno proizvedeno meso, tvrdi Soil Association

Englesko ekološko certifikacijsko tijelo Soil Association vjeruje kako je prodaja ekološkoga mesa poduprta znanstvenom studijom objavljenom u British Journal of Nutritionu ranije ove godine. U njoj je izloženo kako ekološko meso sadržava do 50 posto više omega-3 masnih kiselina nego konvencionalno proizvedeno meso.

Mike Watkins iz Nielsen's UK-a rekao je za FoodNavigator kako je pokret također vođen i povećanim interesom za podrijetlo hrane.

- Engleska hrana i podrijetlo hrane važni su za kupce: 61 posto njih za kupnje  traži britansku hranu, a polovina ih želi kupovati lokalno. Motivacije pomažu prodaji ekoloških hrane i pića.“

Glasnogovornica Soil Associationa Emily McCoy kaže kako razne tvrtke traže ekološke certifikate - i proizvođači i prerađivači mesnih proizvoda.

- Neke tvrtke koje izravno prodaju tražit će prodaju određenih proizvoda tj. određenih dijelova/komada mesa, no postoji i povećana potražnja za ekološkim mesom kroz shemu Food for Life Catering Mark - sve više catering tvrtki traži zlatnu Catering marku i ekološko meso za svoje obroke u školama, bolnicama, na radnim mjestima..., kaže ona.

Najviše se traži ekološko certificiranje govedine i janjetin.

Još jedan novi trend u sektoru mesa je povećana potražnja za mesom bez antibiotika. Prošli mjesec vodeći britanski prerađivač svinjetine Karro označio je svoje mesne proizvode logom proizvodnje od životinja na kojima nisu korišteni antibiotici

Izvješće Soil Associationa o ekološkome tržištu, objavljeno ove godine, pokazuje kako je britanska prodaja ekoloških namirnica nadmašila prodaju konvencionalne hrane rastom 4,9 posto te je dosegla 1,95 milijardi funti (2,3 milijarde eura), u usporedbi s 0,9-postotnim padom prodaje neekološke hrane. Riba je zabilježila značajan rast -  25,1 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje