PREPOZNATLJIV BREND

Raste potražnja za slavonskim rakijama

Agrovijesti
Rakija Fotografija: Thinkstock
Najveći je problem naplata, koja kasni i po nekoliko godina, a trošarine se moraju platiti 30 dana od dana izdavanja računa

Ovih dana braća Željko i Vlatko Šimić, proizvođači vrhunskih voćnih rakija iz Požege, imaju pune ruke posla. Brata Željka Glas Slavonije zatekao je kako peče rakiju od marelica, a razgovor je često prekidan zbog kontroliranja procesa u suvremenom kotlu za proizvodnju rakija. Braća Šimić posjeduju 15 hektara voćnjaka, s tim što su na osam posađene različite sorte šljiva, a na sedam hektara kruške viljamovke. Zbog niskih temperatura i kasnog proljetnog mraza ove godine neće brati kruške.

Neiskorišteni kapaciteti

- Nije pomogao ni antifrost sustav ni tretiranje aminokiselinama i prije i nakon niskih temperatura - kaže Željko Šimić i dodaje kako se to neće odraziti na proizvodnju rakije, jer imaju razvijene kooperativne odnose s voćarima. Šimići proizvode desetak vrsti rakija te osim viljamovke, koja, treba naglasiti, nosi znak “Izvorno hrvatsko”, i šljivovice, peku i rakije od višnje, trešnje, marelice, jabuke..., a ove godine okušat će se i u pravljenju rakije od dunja.

Godišnje proizvedu oko 20.000 litara različitih vrsta rakija, kaže Željko Šimić i poručuje kako mogu proizvoditi još i više jer imaju kapacitete i što se tiče sirovine i što se tiče prerade. Postoji i potražnja, ali problem je u naplati, objašnjava Šimić i dodaje kako oni moraju platiti trošarinu 30 dana od dana izdavanja računa, a ne nakon naplate, koja kasni i po nekoliko mjeseci, pa i godina. Primjerice, u Agrokoru imaju potraživanja, a trošarinu su odavno masno platili, a ni hoteli ne plaćaju.

Rakija od kruške viljamovke koju proizvode braća Šimić nosi oznaku “Izvorno hrvatsko”, ostale će uskoro imati znak “Hrvatska kvaliteta”, a znalci kažu kako svojom kvalitetom sve prirodne rakije obrta “Villiams”, pod kojim su braća registrirala svoju djelatnost, zaslužuju znak “Izvorno hrvatsko”.

- Svaki takav znak godišnje nas stoji 40.000 kuna te bi na godinu samo za to trebalo izdvojiti 400.000 kuna, što je za nas previše - objašnjava Željko Šimić, koji u obrtu vodi brigu o voćnjacima i preradi voća, a Vlatkovo je područje prodaja i marketing. Potvrdu kvalitete dobiju sudjelovanjem na međunarodnim ocjenjivanjima kvalitete, gdje su puno stroži kriteriji nego u Hrvatskoj - napominje Željko Šimić.

Redovito sudjeluju na specijaliziranim sajmovima u Austriji i Njemačkoj te u Francuskoj i Italiji, gdje su do sada žestice iz Požege u jakoj svjetskoj konkurenciji osvajale zlatna odličja, pa i šampionske titule.

Stručna suradnja

U podizanje voćnjaka i destileriju braća Šimić uložila su više od deset milijuna kuna, a uspostavili su stručnu suradnju s Institutom za voćarstvo iz Beča, Agronomskim fakultetom u Zagrebu i stručnjacima za voćarstvo iz Srbije te Veleučilištem iz Požege, s kojim upravo rade na gradnji degustacijske dvorane. Naime, u blizini nasada krušaka nalazi se jezero površine tri hektara koje bi uklopili u dugoročne planove, u kojima je, između ostalog, i razvoj turističke ponude, objašnjava Željko Šimić i dodaje kako u dugoročnim planovima postoji mjesta i za uzgoj gusaka.

Rakije im osvajaju titule, imaju kavanu u središtu Požege i osigurano tržište za svoje proizvode, ali postignutim braća Šimić još uvijek nisu zadovoljna. Vizija i misija braće Šimić je pozicionirati hrvatske prirodne voćne rakije na kartu svijeta i učiniti ih prepoznatljivim brendom. Smatraju da su u tome djelomice i uspjeli te planiraju daljnje akcije, kao što je prva kušaonica rakije u Hrvatskoj, uz specifičnu gastroponudu. Šimići smatraju kako bi na taj način dodatno obogatili turističku ponudu Požege i požeškog kraja, ali i otvorili nova radna mjesta.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje