Maslinarstvo

Raste proizvodnja maslinovog ulja u Makedoniji i BiH

Agrovijesti
Maslina Fotografija: Pixabay
Inicijative za širenje proizvodnje maslinovog ulja u BiH i Makedoniji

Bosna i Hercegovina možda izgleda kao neobična regija za uzgoj maslina i maslinovog ulja, no u posljednjih pet godina povećali su broj hektara te su započeli ozbiljnije razmišljati o mogućem ekonomskom utjecaju uzgoja maslina koje su glavne u susjednoj Grčkoj i na Mediteranu stoljećima, piše OliveOilTimes.

U Makedoniji, tvrtka KM je 2011. godine prva u zemlji započela s pionirskom proizvodnjom maslinovog ulja. Sa plantažom od 13.000 stabala na lokaciji u blizini malog grada Dojrana kraj grčke granice, KM je odredio cilj proizvodnje od 300 tona maslinovog ulja za izvoz i domaće tržište. U suradnji sa Agronomskim fakultetom u Skopju i grčkim profesorima sa Sveučilišta Thessaloniki, tvrtka je pokrenula i uzgoj nove sorte Marsela koja bolje odgovara uvjetima i klimi u Makedoniji.

Danas, maslinari u općini Stolac, članovi udruge Hercegovački plodovi Mediterana, dobili su novu mini rafineriju koju će koristiti zajedno s ostalim maslinarima u regiji. Rafinerija je osigurana iz pilot projekta osmišljenog za poboljšanje kvalitete i općenite pomoći razvoja industrije ulja na tom području. Tako su smanjeni troškovi transporta u udaljene rafinerije i sačuvana je kvaliteta, a uzgajivači se nadaju da će privući investitore kako bi osnažili ovu granu poljoprivredne proizvodnje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje