Restoran Ambar

Rastoke dobile upečatljiv, novi restoran uz Napoleonov magazin

Agrovijesti
Restoran Ambar Fotografija: Kordun d.d.
Brašno iz rastočkih mlinova, basa, jogurt i sirevi iz Rakovice, potom med iz Cetingrada, rakije i likeri iz Slunja, pastrva iz Gacke, lički krumpir, kobasice od goranske divljači i domaća vina dobili su stol kakav zaslužuju na savršenoj lokaciji – u Restoranu Ambar koji se smjestio uz Napoleonov magazin, a povrh Rastoka i dvaju rijeka, koji zajedno čine jednu od najljepših vizura u Hrvatskoj.

Brašno iz rastočkih mlinova, basa, jogurt i sirevi iz Rakovice, potom med iz Cetingrada, rakije i likeri iz Slunja, pastrva iz Gacke, lički krumpir, kobasice od goranske divljači i domaća vina dobili su stol kakav zaslužuju na savršenoj lokaciji – u Restoranu Ambar koji se smjestio uz Napoleonov magazin, a povrh Rastoka i dvaju rijeka, koji zajedno čine jednu od najljepših vizura u Hrvatskoj.

Iz novootvorenog restorana Ambar najavljuju jelovnik koji je pun kvalitetne, iskrene hrane spravljene od domaćih namirnica, a potpisuje ga poznati chef Mate Janković, dok kuhinju restorana vodi Ivan Martinović.

Ivan Martinović, Tihomir Turkalj, Mate Janković

Ambar je tek prva faza velikog projekta kojega je osmislio Mile Turkalj, godinama prvi čovjek slunjske tvrtke Kordun. Odlazeći u mirovinu realizirao je otvorenje restorana u koji su uložili 7,3 milijuna kuna. No, to je tek početna faza puno šire priče. Cilj je izgraditi kamp, odnosno turističko naselje te sanirati i zaštititi zidine Napoleonova magazina. Time bi se kreiralo jedinstveno mjesto za razna kulturna i zabavna događanja, a sadašnji prolaznici kroz Slunj bi postali gosti koji imaju razlog za ostati nekoliko dana u ovom pitoresknom gradiću.

„Želimo biti najbolji restoran na području od Zagreba do morske obale. Kad netko uđe u Karlovačku županiju, treba znati da u Ambaru mogu dobiti najbolju domaću hranu. Povezujemo se s domaćim proizvođačima hrane i želimo ih uvesti što više u naš restoran. Budući da još ponuda u ovom kraju nije još tako izdašna, od sljedeće godine imat ćemo i svoj vrt. Naš koncept za Ambar je vrlo jednostavan: kvalitetna usluga, još kvalitetnija hrana i to sve na jedinstvenoj lokaciji“, poručila je Katarina Turkalj, članica uprave tvrtke Kordun d.d.

Restoran Ambar

Mate Janković, kulinarska zvijezda koja je pomagala izvući ono nabolje iz lokalnih namirnica i kulinarske tradicije, pozvao je sve putnike da svrate u Ambar: „U Ambar trebate doći probati autentičnu i poštenu hranu. Nudimo pole od krumpira s basom, domaće otkošteno pile s restanim krumpirom i salatom, domaću pastrvu s krumpir salatom, ali i lički klasik – janjetinu. Gdje sve to još možete naći? Usto, boravit ćete u predivnom ambijentu, u biti jedinstvenom… I sve to za posve prihvatljivu cijenu. Mislim da su Rastoke i obrok u Ambaru dobar povod da se vratite na Staru cestu i izbjegnete preskupi autoput. Bit će to dvostruki dobitak!“ Restoran između ostalog nudi narezak od junećeg jezika, dimljenu pastrva na salatici, krem juhu od pečene bundeve, grilani lički škripavac s gljivama i paštetu od čvaraka.

Zašto Ambar?

Obitelj Turkalj ima stari ambar (žitnicu, skladište žitarica) u mjestu Cvitović pored Slunja, gdje je rođen Mile Turkalj, idejni začetnik ovog ugostiteljskog, a u bližoj budućnosti i turističkog projekta. Mile Turkalj je kao dijete povremeno spavao u ambaru među namirnicama. Ideja o nazivu je potekla iz tog starog spremišta žita i hrane. Zanimljiva predaja iz povijesti kaže kako je i žito iz Napoleonova ambara, odnosno magazina, mljeveno u mlinovima u Rastokama. Vodeći se tom prastarom praksom mljevenja na kamenu u mlinovima, i brašno za kuhinju Restorana Ambar dolazi iz rastočkih mlinova.

Za cijeli projekt su zaslužni projektanti iz Abstracto Studio, a Studio Arhitektri je osmislio uređenje interijera. U pozadini stoji Napoleonov magazin koji je lijepa kulisa i danju, i noću. Restoran je projektiran tako da se uklopi u okolinu pa stoga ima zeleni krov koji je u istom nivou kao magazin, a ujedno je i vidikovac. Sam magazin je u prošlosti također bio skladište hrane i oružja, pa postoji i ta poveznica s nazivom restorana. Unutrašnjost ima 20 stolova (oko 50 sjedećih mjesta na 80 metara četvornih), dok terasa ima 36 stolova (otprilike 80 sjedećih mjesta na 190 četvornih metara). Uz terasu je smješteno i više sjenica među drvećem, za opuštanje gostiju na otvorenom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje