Prva faza

Razminirano tisuću hektara poljoprivrednog zemljišta na području Glinske Poljane

Agrovijesti
Razminirano tisuću hektara poljoprivrednog zemljišta na području Glinske Poljane Fotografija: MP
Novih tisuću dosad miniranih hektara zemljišta na području Glinske Poljane predano je u utorak za poljoprivrednu proizvodnju, a u Sisku je predstavljen projekt razminiranja poljoprivrednih površina i mjera Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020.

"To je dobro uložen novac, jer će se poljoprivrednom proizvodnjom na novim površinama od tisuću hektara on brzo vratiti. To je ujedno i nada mladima za ostanak na ovim područjima, jer od obrade tih nekoliko tisuća hektara može živjeti veliki broj obiteljskih gospodarstava. To je nešto što treba Hrvatskoj, a posebno Sisačko-moslavačkoj županiji", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je uoči završne svečanosti obišao razminiranje površine na području Glinske Poljane.

Pri obilježavanju završetka prve faze razminiranja, koji s 85 posto sredstava sufinancirala EU a s 15 posto Hrvatska, istaknuto je da Sisačko-moslavačka županija prednjači u Hrvatskoj u korištenju sredstava EU fondova za razminiranje poljoprivrednih površina. 

U prvoj fazi razminiranja za proizvodnju je oslobođeno 13,4 četvorna kilometra, u što je uloženo ukupno 91,2 milijuna kuna. Još je preostalo da se u drugoj fazi, koja je u tijeku, razminira 6,8 četvorna kilometra, što će stajati 56,2 milijuna kuna.

Kako je obrazložio ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec, u prvoj je fazi ukupno na području Hrvatske razminirano 25 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta. Na području devet županija još je preostalo ukupno  433,8 četvorna kilometra minski sumnjivog područja.

Neobrađivanjem sada razminiranih površina na području Sisačko-moslavačke županije, kako je priopćio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, dosad je izgubljeno oko milijardu kuna. Na području te županije još je preostalo razminirati oko 61 četvorni kilometar uglavnom šumskog područja.

Na pitanje novinara o kontroli ispravnosti hrane u trgovačkim centrima, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je izjavio da će tek nakon službenih nalaza, koje očekuje do kraja tjedna, moći reći nešto konkretnije.

"Koliko sada znamo, bilo je više manjih nepravilnosti, ali i nekoliko izuzetno velikih, a sve one koji su se ogriješili o propise, kaznit ćemo, neke prekršajno, a neke prekršajno i kazneno", rekao je Tolušić.

Ujedno je najavio kako će avans svima koji ostvaruju pravo na poticaje, biti na njihovim računima do 28. studenoga. Riječ je o ukupnom iznosu od 806 milijuna kuna, što je osjetno više nego ranijih godna. Poticaji, kako je rekao, najprije će biti isplaćeni voćarima, a zatim ratarima i stočarima.

Novac je u proračunu osiguran i Ministarstvo će nastojati da ga poljoprivrednicima u buduće isplaćuje onda kada im je najpotrebniji, istaknuo je ministar Tolušić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje