Budućnost agrara

Razvoj ruralnih sredina briga je svih nas

Agrovijesti
Forum o budućnosti poljoprivrede Fotografija: FFA
Vlade moraju mijenjati postojeće sustave ako žele dostupnu i zdravu hranu u budućnosti - glavna je poruka Foruma

Forum o budućnosti poljoprivrede održan u utorak u Bruxellesu odaslao je poziv na akciju i suradnju stručnjaka, znanstvenika, poljoprivrednika i političara kako bi zajednički pružili rješenja za budućnost putem zdravih poljoprivrednih praksi i zdrave proizvodnje hrane.

Forum o budućnosti poljoprivrede
“Vlade daju svoj doprinos raspadanju ruralnih sredina, a da bismo imali uspješnu i održivu poljoprivredu njima je potrebno posvetiti što više pažnje”, istaknula je u uvodnom izlaganju Noor Al Hussein, kraljica Jordana. Kako bi promijenila stanje u svojoj zemlji, ona potiče žene na bavljenje poljoprivredom i proizvodnjom hrane te im time omogućuje ravnopravno sudjelovanje u društvu. “Time smanjujemo i siromaštvo i uvoz hrane, a te žene omogućuju da ruralne sredine živnu i razvijaju se kako i zaslužuju. Za uspjeh je potrebna je suradnja i dijalog svih u sustavu”, kaže Noor Al Hussein.

Zdrava budućnost

Panel diskusija “Prijelaz prema održivim sustavima hrane za zdravu budućnost”pokazala je kako hrana danas mora biti dostupna svima i kako su Vlade te koje moraju mijenjati postojeće sustave želimo li dostupnu i zdravu hranu u budućnosti.

Forum o budućnosti poljoprivrede
“U 52 zemlje 124 milijuna ljudi bori se s problemom dostupnosti hrane, glad je u svijetu porasla 11 posto u odnosu na godinu prije. Podaci o zdravlju i ishrani su alarmantni, bilo u kategoriji gladnih ili pretilih”, istaknula je Hilal Elver, UN-ova izvjestiteljica o pravu na hranu. Njezin je prijedlog da se proizvodnje hrane okrene agroekologiji jer je to ono što diktira trenutna potražnja.

“Zemlje u razvoju okreću se industrijskoj poljoprivredi ponajviše zbog profita, no to je problem i takav stav treba mijenjati”, poručila je. Cyriaque Sendashonga iz udruženja Union for Conservation of Nature (IUCN) pojašnjava kako poljoprivreda treba zdrav okoliš kako bi ostvarivala rast. “Želimo li da sustav funkcionira moramo gledati na multifunkcionalnost poljoprivrede, od njezinog utjecaja na okoliš, ekonomije do onog na društvo u cjelini. Priroda ima mnogo opcija koje nam sama nudi, samo ih trebamo iskoristiti”, ističe Sendashonga.

Hrana je ispolitizirana

Lawrence Hadad, izvršni direktor Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) naglašava kako su problemi prisutni u ruralnim sredinama, no veliki gradovi i čelnici moraju biti spremni na promjene jer se one itekako tiču i urbanih sredina. Tvrdi da je ključno pratiti potražnju i želje tržišta, no treba nametnuti i nove ideje.

“Na svima nama je da kroz suradnju privatnog i javnog sektora učinimo zdravu hranu dostupnijom. Nažalost, živimo u vrijeme kada je hrana postala ispolitizirana”, zaključuje Alexandra Brand, novoimenovana čelnica Syngente za brigu o održivoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje