Berba u Erudutu

Razvoj voćarstva ovisi o navodnjavanju i udruživanju voćara

Agrovijesti
Marelice Fotografija: Thinkstock
Na području općine Erdut u punome je jeku berba ranih voćnih vrsta pa se s padina Aljmaš planine spuštaju rijeke gajbi napunjenih trešnjama, ranim kruškama, marelicama... Općina Erdut, koja je u zagrljaju rijeke Dunav, kako je to poetski opisao Branko Jović, pročelnik u toj općini, ima veliki potencijal u razvoju voćarstva

Općina raspolaže s 11.000 hektara poljoprivrednih površina, od kojih su 650 hektara vinogradi i 180 hektara voćnjaci, iako ih, ako se ubroje i “vikendaške” površine, ima i mnogo više. Jović podsjeća kako je nekada cijelo ovo područje bilo pod voćnjacima i vinogradima te je potencijal za razvoj voćarstva izuzetan, posebice ako se riješi navodnjavanje, što, smatra Jović, ne bi trebalo biti neizvediva investicija s obzirom na blizinu vodenoga toka. U tom se slučaju voćnjacima može zasaditi više od polovine  površina na području općine, piše Glas Slavonije.

Jović procjenjuje kako je vrijednost ove investicije milijun kuna, a većina poljoprivrednika, ne samo voćara, zainteresirana je za navodnjavanje te bi se uključila u sufinanciranje. U tome slučaju, prognozira Jović, ne samo da ne bi bilo nezaposlenih nego ne bi bilo dovoljno radnika koliko bi bilo potrebno zbog razvoja voćarstva, ali i pratećih proizvodnji, primjerice preradbenih kapaciteta. Jer, ponavlja Jović, perspektiva općine Erdut je u poljoprivredi, posebice ekološkoj te voćarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu, na što se prirodno nadovezuje i ruralni turizam.

Lidija Pap iz Aljmaša upravo je završila berbu rane sorte kruške lipanjska ljepotica, koja je prva na redu za berbu u voćnjaku koji se rasprostire na 40 hektara i u kojemu rastu marelice, kruške, šljive pa čak i bademi. Berba voća su počeli prije nešto više od dva tjedna i trajat će do rujna. Zbog obujma posla u voćnjaku Papovi ne stignu samostalno nastupiti na tržištu, već im sve pobrano voće otkupljuje Agrofruktus, s kojim surađuju već pet godina. Otkupna cijena marelice je osam kuna, a šest kuna dobiju za ranu krušku.

Domagoj Škobić je voćar koji u ekološkom uzgoju ima 52 hektara. Upravo je završena berba trešanja, a u tijeku je berba marelica. U voćnjacima su još kruške, šljive, jabuke i orasi. Škobićevo voće otkupljuju tvrtke Moslavina voće, Mandarinko, Agrofruktus, Rabo. Nezadovoljan je malim otkupnim cijenama. Primjerice, otkupna cijena trešnje je između 12 i 14 kuna plus PDV, dok u nedalekom trgovačkom centru ta ista trešnja stoji 40 kuna.

Nužno udruživanje

Škobić je član Braniteljske zadruge Aljmaš fructus, koja se planira prijaviti na mjeru 4.1 Programa ruralnog razvoja. U tijeku je izrada projektne dokumantacije za izgradnju hladnjače kapaciteta 1100 tona jabuka, uz koju bi bila i sortirnica, gdje bi se obavljalo i konfekcioniranje i pakiranje voća. Upravitelj Zadruge je mlađi od 40 godina, ekoproizvođači su s područja od posebne državne skrbi i imaju sve adute za prolazak na natječaju, kaže Škobić. Uvjeren je da je udruživanje proizvođača nužno kako bi bili aktivni subjekt na tržištu, a ne pasivni proizvođači ucjenjivani od otkupljivača. Ove su godine, otkriva Škobić, planirali s marelicom izići na minhensku tržnicu, ali im je mraz osujetio planove te nemaju dovoljne količine za taj pothvat. No, ne odustaju nego ga planiraju ostvariti iduće godine.

Škobić se nedavno vratio s hodočašća u Španjolskoj, gdje je cijena marelice 4,79 eura, što mu je samo potvrdilo odluku da udruženi proizvođači mogu ostvariti bolje cijene za svoje kvalitetne proizvode. Ponuđena su im dva ugovora za otkupom ekološke proizvodnje za Austriju, ali to sve moraju biti šleperske isporuke sa po 18 do 20 tona, što voćari jednostavno ne mogu ostvariti bez podizanja proizvodnje na višu razinu, a to uključuje, između ostaloga, protugradne mreže i navodnjavanje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje