Radionica

Razvojne strategije za LAG-ove

Agrovijesti
Radionica Mreže za održivi razvoj Hrvatske Fotografija: Mreža ORH
Mreža za održivi razvoj Hrvatske održala je u Orahovici od 26. – 28. veljače 2016. godine trodnevnu međunarodnu radionicu pod naziviom „Izrada i provedba lokalne razvojne strategije LAG-ova 2014. – 2020.“. Na radionici se okupilo 29 LAG-ova sa područja cijele Hrvatske, ali i iz susjednih Slovenije i Srbije, kao i predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, fakulteta, udruga te poduzetnika

Radionica je obuhvaćala široku tematiku, a naglasak je prije svega bio na izradi o provedbi lokalne razvojne strategije LAG-ova.

Radionica se održala u trenutku kada LAG-ovi u Hrvatskoj rade na definiranju svojih lokalnih razvojnih strategija, a sadržaj radionice ponudio je brojne teme kao podlogu za kvalitetnu izradu ovih strateških dokumenata na temelju kojih će se realizirati sredstva EU. Tako se govorilo o Mjeri 7, Podmjeri 19.3., evaluaciji lokalne razvojne strategije, iskustvima u izradi i provedbi lokalne razvojne strategije, o važnosti proizvoda sa EU oznakama u razvoju lokalnog tržista i na kraju o prekograničnim i međunarodnim EU fondovima, te općenito o prilikama i mogućnostima za LAG–ove.

Tugomir Majdak, predsjednik Mreže tom je prigodom naglasio kako je cilj radionice dodatno osnažiti kapacitete LAG-ova te ostalih važnih lokalnih dionika kako bi uspješno realizirali razvojne strategije, a time i projekte u sljedećem razdoblju do 2020. godine. "Mreža za održivi razvoj Hrvatske i ubuduće će svoje aktivnosti i projekte usmjeriti prema kvalitetnijem lokalnom razvoju u ruralnim područjima," izjavio je Majdak.

U Hrvatskoj djeluje 61 LAG koji kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske na raspolaganju imaju ukupno 67,5 mililijuna eura sredstava u razdoblju 2014. – 2020., što iznosi 3% od ukupno raspoloživih EU sredstava kroz ovaj Program.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje