Manifestacije

Rekordan broj izlagača na 14. Pčelarskom sajmu u Gudovcu

Agrovijesti
Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu Fotografija: Agrobiz
Pčelarski sajam najveći je takve vrste u Hrvatskoj i susjednim zemljama, te obilježava početak sajamske godine Bjelovarskog sajma, tvrtke u suvlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara.

 Na 14. Pčelarskom sajmu u Gudovcu kod Bjelovara koji je počeo u subotu, svoje proizvode i opremu na oko 4.000 četvornih metara izložbenog prostora predstavilo je 130 pčelara iz Hrvatske i osam iz stranih zemalja, među kojima po prvi puta iz Litve i Velike Britanije.

 Otvarajući dvodnevni sajam Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, istaknuo je da se hrvatski pčelari protiv sve većeg uvoza meda moraju boriti kvalitetom, brendiranjem i udruživanjem.

 Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma rekao je da i ove godine bilježe porast broja izlagača od gotovo 20 posto, a očekuje i oko 10 tisuća posjetitelja.

 Pčelarski sajam najveći je takve vrste u Hrvatskoj i susjednim zemljama, te obilježava početak sajamske godine Bjelovarskog sajma, tvrtke u suvlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara.

 Uz niz aktualnih i stručnih predavanja za pčelare, veliku ponudu pčelarske opreme, meda i pčelinjih proizvoda, posjetitelji mogu uživati i u brojnim  popratnim događanjima, raznovrsnoj ponudi proizvoda i usluga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i obrtnika, te bogatoj ugostiteljskoj ponudi.

''Med hrvatskih pčelinjaka'' za Medni doručak

 U sklopu Pčelarskog sajma održava se i Izložba vina i vinogradarske opreme na kojoj se predstavlja 40-ak izlagača s ponudom vinogradarske opreme te brojne vinarije iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

 Jedna od posebnosti ovogodišnje manifestacije je Medni doručak, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog pčelarskog saveza, na kojem je promoviran med proizveden u hrvatskim pčelinjacima, zaštićen znakom ''Med hrvatskih pčelinjaka''.

 Ove godine prvi puta se održava i Apiterapijsko savjetovalište koje vode stručnjaci, a besplatno je za sve posjetitelje.

 Nastavljena je i tradicionalno natjecanje kuhara amatera u pripremi medenjaka, a birat te će se i najljepši štand.

MED HRVATSKIH PČELINJAKA 

Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski pčelarski savez pokrenuli su 2014. godine zajednički projekt označavanja meda znakom Med iz Lijepe naše. Na zahtjev pčelara i odlukom Savjeta za provedbu procedure korištenja znaka, naziv znaka je promijenjen u Med hrvatskih pčelinjaka. 

Med hrvatskih pčelinjaka neobvezni je sustav označavanja kojeg provodi Hrvatska poljoprivredna agencija s ciljem informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na pčelinjacima u Republici Hrvatskoj. 

Korisnici znaka su hrvatski pčelari te objekti za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda, upisani u Evidenciju pčelara koja se vodi u Hrvatskom pčelarskom savezu i Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji. 

Kvaliteta meda koji nosi znak Med hrvatskih pčelinjaka kontrolira se u laboratoriju Hrvatske poljoprivredne agencije. 

Staklenka meda označava se naljepnicom koja sadrži neponovljivi serijski broj pomoću kojega je moguće putem internetske aplikacije, dostupne nawww.med.hpa.hr, provjeriti podatke o podrijetlu i vrsti meda. 

 

MEDNI DORUČAK S HRVATSKIH PČELINJAKA 

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredna agencija pokrenuli su početkom prošle godine promotivnu kampanju domaće poljoprivredne proizvodnje pod nazivom Doručak s hrvatskih farmi. Putem ovakve promocije željeli smo predstaviti znakove Hrvatske poljoprivredne agencije kao i njihove korisnike, korisnike oznaka kvalitete ali i druge lokalne proizvode koji obogaćuju ponudu svojih županija. Cilj kampanje bio je informiranje potrošača o značenju pojedinih znakova i sustava koje predstavljaju, ali i pozvati potrošače da kupuju svježe, kvalitetne i kontrolirane proizvode domaćeg poljoprivredno prehrambenog sektora. 

Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka je nastavak gore navedene promotivne kampanje kojom i dalje sustavno promoviramo domaću poljoprivrednu proizvodnju s naglaskom na med koji je proizveden na hrvatskim pčelinjacima. 

Cilj Mednog doručka s hrvatskih pčelinjaka je promocija domaće proizvodnje meda koji je proizveden na hrvatskim pčelinjacima, a koji je označen zaštićenim znakom Hrvatske poljoprivredne agencije Med hrvatskih pčelinjaka. 

Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka održava se u sklopu 14. međunarodnog pčelarskog sajma u Gudovcu, 10. veljače 2018. godine s početkom u 9:00 sati (Paviljon 1, velika dvorana-prvi kat) u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog pčelarskog saveza. 

Na doručku osim meda koji nosi znak Med hrvatskih pčelinjaka, konzumirat će se i ostali domaći proizvodi s hrvatskih farmi i polja koji nose neki od znakova Hrvatske poljoprivredne agencije. 

 

 

 

 

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje