Nova tržišta

Rekordan izvoz hrane iz EU na svjetsko tržište

Agrovijesti
Euri Fotografija: Pixabay
Zemlje EU su tijekom rujna ostvarile rekordan izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda za čak 11,5 milijardi eura.

Mjesečna vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Europske unije je u rujnu ove godine dostigla rekordnu vrijednost od gotovo 11,5 milijardi eura i tako premašila vrijednost izvoza u rujnu prošle godine za gotovo 500 milijuna eura, objavljeno je u mjesečno izvještaju EU o trgovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Najveći rasti u mjesečnim vrijednostima (ako se usporedi rujan ove sa istim mjesecom 2015.) zabilježeni su u izvozu na tržište  Sjedinjenih Američkih Država i Japana, kao i u drugim zemljama Azije kao što su Južna Koreja, Vijetnam, Indija i Hong Kong, navodi se u izvještaju Europske komisije.

Analizirajući učinak EU izvoza tijekom prethodnih 12 mjeseci, ako se gleda po pojedinčanim proizvodima najviše je povećan izvoz svinjskog mesa (1,2 milijarde eura više odnosno 31 posto u odnosu na vrijednosti izvoza prole godine), svježe povrće (rast od 480 milijuna ili 18 posto), mesne iznutrice, drugo meso i mast, maslinovo ulje, prehrambeni proizvodi i žive životinje.

S druge strane, najveći pad izvozne vrijednosti u posljednjih 12 meseci zabilježen je u izvozu mlijeka u prahu.

Kada se sagleda izvoze poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od listopada 2015. do rujna 2016. godine u Europskoj uniji, on dostiže iznos od 129,9 milijardi eura (rast od 1,6 posto u odnosu na prethodnu godinu), dok je uvoz imao rast od  0,9 posto  odnosno iznosio je 112 milijardi eura. EU je u tom razdoblju povećala svoj neto suficit na 17,6 milijardi eura.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje