Izvozni uspjeh

Rekordan izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU

Agrovijesti
Kontejneri za izvoz Fotografija: Pixabay
Najveća povećanja u godišnjim mjesečnim izvoznim vrijednostima zabilježena su na tržištima SAD-a, Japana, Rusije i Švicarske.

U ožujku 2017. godine izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u EU dosegnuo je rekordnu vrijednost od gotovo 12,7 milijardi eura, navodi se u izvješću o trgovini poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima objavljenom od strane Europske komisije 18. svibnja 2017. godine.

To je 1,31 milijarde eura (+ 11,3%) više nego u ožujku prošle godine i najviša je vrijednost mjesečnog izvoza zabilježena tijekom posljednjih pet godina.

Najveća povećanja u godišnjim mjesečnim izvoznim vrijednostima (ožujak 2017. u odnosu na ožujak 2016.) zabilježena su za SAD, Japan, Rusiju i Švicarsku. Nakon snažnog porasta izvoza, trgovinska bilanca u ožujku 2017. godine iznosila je 1,8 milijardi eura.

U razdoblju od travnja 2016. do ožujka 2017. EU izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda dosegnuo je vrijednost od 133,5 milijardi eura, što je povećanje od 3,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Podaci također pokazuju oporavak izvoza svinjskog mesa u usporedbi s prethodnim 12-mjesečnim razdobljem. Što se tiče uvoza u proteklih 12 mjeseci, glavne zemlje su Brazil, SAD, Argentina i Kina, a slijede ih Švicarska, Turska, Indonezija, Ukrajina i Obala Bjelokosti. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje