Pivari i poljoprivrednici

Rekordna količina domaćeg ječma za Karlovačko pivo

Agrovijesti
Proizvodnja pivskog ječma - PPK Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL Pogledajte galeriju
Kako bismo okupili i povezali proizvođače pivarskog ječma, prije dvije godine smo osnovali Klub proizvođača ječma Karlovačko koji trenutno ima 30-ak članova. Klubom želimo poticati partnerski odnos među svim dionicama u lancu proizvodnje te doprinijeti povećanju prinosa i kvalitete ječma čime se povećava konkurentnost proizvođača ove sirovine

Poljoprivrednici se sve više okreću kulturama koje nude veće profite te za čiju su sirovinu zainteresirane hrvatske kompanije. Svijetli primjer je proizvodnja pivarskog ječma koja konstantno raste, posebno posljednje tri godine otkad se ječmeni slad koristi za proizvodnju domaćeg piva. Naime, ovo je rekordna godina u projektu nabave domaćeg ječma za Karlovačko pivo koji se provodi u partnerstvu s Poljoprivredno prehrambenim kompleksom (PPK) iz Nove Gradiške. ˝Pivarski ječam postaje domaća hit poljoprivredna kultura. Za razliku od pšenice, ovisno o sorti, cijena ječma je 5-20% veća, žetva je ranije što znači i raniji novac koji poljoprivrednicima stiže od otkupa. Otkupit ćemo rekordnih 65.000 tona, ovo nam je najbolja godina od kad ugovaramo proizvodnju pivarskog ječma za potrebe tvornice slada Slavonija slad kako po prinosima tako i po kvaliteti. Prinosi su iznimno dobri jer tim Poljoprivredno prehrambenog kompleksa organizira, ugovara i tehnološki prati cijelu proizvodnju˝, kaže Danko Vincetić, direktor Poljoprivredno prehrambenog kompleksa Nova Gradiška.

Proizvodnja pivskog ječma - PPK

Imaju i Klub

Proizvodnja ječma raste, 2015. godine PPK je otkupio 51.229 tona, godinu kasnije 56.785 tona, a ova godina je rekordna. Vincetić tvrdi kako ovaj projekt snažno podupire domaću poljoprivredu, a rezultati su vidljivi kroz sve veći broj hektara na kojima je posijan pivarski ječam. ˝Kako bismo okupili i povezali proizvođače pivarskog ječma, prije dvije godine smo osnovali Klub proizvođača ječma Karlovačko koji trenutno ima 30-ak članova. Klubom želimo poticati partnerski odnos među svim dionicama u lancu proizvodnje te doprinijeti povećanju prinosa i kvalitete ječma čime se povećava konkurentnost proizvođača ove sirovine˝, ističe Valentina Belavić, direktorica sektora lanca opskrbe kompanije HEINEKEN Hrvatska.

Valentina Belavić, direktorica sektora lanca opskrbe Heineken Hrvatska

Kako tvrdi, za Karlovačko pivo koriste isključivo ječmeni slad koji je, uz vodu i hmelj, glavni sastojak tog piva. Uz svijetli ječmeni slad, u proizvodnji koristimo i specijalne vrste ječmenog slada. Primjerice, za Karlovačko Crno i Karlovačko Rezano pivo koriste prženi karamelni i prženi tamni ječmeni slad.

U Slavoniji slad kažu kako je 15 do 20 posto potreba za jarim ječmom uvoze zbog prirodnog ograničenja hrvatskog proizvodnog područja za ovu kulturu.

˝Istovremeno, u količinama ozimog ječma postigli smo punu samodostatnost odnosno te vrste ječma ima dovoljno u Hrvatskoj i ne trebamo ju uvoziti. Globalni trendovi pokazuju da se u pivarstvu sve više koriste ozimi ječmovi, a sirovina se nabavlja lokalno odnosno kod domaćih proizvođača što doprinosi održivosti proizvodnje te kulture. Hrvatska slijedi navedene trendove˝, pojašnjavaju iz Slavonija slada.

Pozitivan primjer

Za sada se ječam s hrvatskih polja koristi samo za Karlovačko pivo jer Heineken kao globalni brend ima prepoznatljivu receptutu, a Belavić napominje kako se baš zbog toga danas Karlovačko kao glavni brend kompanije, izdvaja na domaćem tržištu.

˝Ponosni smo na ovaj projekt jer se time izravno podupire domaća poljoprivreda i održivost domaće proizvodnje pivarskog ječma. Na ovaj potez smo se odlučili jer vjerujemo da domaći poljoprivrednici mogu proizvesti vrhunske sirovine kakve koristimo za naše pivo. Karlovačko pivo, glavni brend kompanije, izdvaja se na domaćem tržištu upravo po tome što je proizvedeno od ječmenog slada dobivenog isključivo od ječma s hrvatskih polja˝, ističe Belavić.

Valentina Belavić, direktorica sektora lanca opskrbe Heineken Hrvatska
Osim ovog hvalevrijednog projekta, 2015. godine HEINEKEN Hrvatska radila je na projektu nabave domaćih limuna za Karlovačko Natur Radler limun. Ipak, Hrvatska nema dovoljno veliku proizvodnju limuna koja bi mogla zadovolji potrebe njihove pivovare.  Međutim, Hrvatska proizvodi velike količine mandarina u dolini Neretve pa su odlučili iskoristiti taj potencijal. Prošle su godine 100% mandarina za Karlovačko Natur Radler s okusom mandarine nabavili u Hrvatskoj i ta se suradnja nastavlja.

Rijedak slučaj

Vincetić napominjekako je cijena ječma vezana uz prosječnu cijenu pšenice po TISUP-u srpnja i kolovoza, uvećana za 5, 15 ili 20 posto - ovisno o sorti.

Proizvodnja pivskog ječma - PPK
˝ Uz siguran otkup i brzu naplatu, mislimo da je to više nego dovoljan razlog za sjetvu ječma. Za ječmeni slad, dobiven od domaćeg ječma, osobito je zainteresirana pivarska industrija. Kvalitetu domaće sirovine prepoznala je pivovara iz Karlovca koja u proizvodnji svojeg najpopularnijeg piva koristi isključivo ječam dobiven s hrvatskih polja. Blizina polja i tvornice jamči im apsolutnu sigurnost te kontrolu proizvodnje osnovne sirovine, što je pozitivan primjer, ali i rijedak slučaj u domaćoj prerađivačkoj industriji˝, zaključuje Vincetić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje