Maloprodajne cijene voća i povrća

Rekordne cijene češnjaka, mandarina i zelene salate u zadnjih 5 godina

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Thinkstock
Na početkom studenog cijene voća i povrća u hrvatskim trgovinama ponovo su počele obarati višegodišnje rekorde i one vrste voća i povrća u kojima imamo samodostatnu ili proizvodnju na granici dovoljnoj za naše potrebe dosegnule su rekordne razine. Rekordne cijene tako imaju mandarine, bijeli luk, zelene salate, ali i špinat, kelj, grožđe.

Na početkom studenog cijene voća i povrća u hrvatskim trgovinama ponovo su počele obarati višegodišnje rekorde i one vrste voća i povrća u kojima imamo samodostatnu ili proizvodnju na granici dovoljnoj za naše potrebe dosegnule su rekordne razine. Rekordne cijene tako imaju mandarine, bijeli luk, zelene salate, ali i špinat, kelj, grožđe.

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi cijene mandarina u prvom tjednu studenoga dosegnule su razinu od 8,89 kune za kilogram, dok je na tržnicama ponegdje cijena i veća od toga. Zanimljivo je da kilogram mandarina u istom tjednu prošle godine koštao tek 5,52 kune, dok se ranijih godina kretala od 5,02 kune za kg (2014.), do 7,33 kune (2015.). Prošla godina bila je rekordan po proizvodnji mandarina, dok je ove godine ona u prosjeku višegodišnjem što je očito utjecalo na dizanje cijena.

Osim mandarina rekordne su cijene i češnjaka koji u trgovinama košta čak 45,28 kuna, dok je prošle godine cijena bila za čak pet kuna manja. Češnjak je zadnjih godina u Hrvatskoj postao jedna od najprofitabilniji povrtlarskih kultura kojeg se proizvodi oko 5.000 tona i dosegnuli smo 77 posto samodostatnosti u toj proizvodnji.

Cijena češnjaka početkom studenoga najniža je bila 2014. godine kada je u trgovini koštao tek 28,08 kuna. Tek je prošle godine cijena premašila 40 kuna, a ove godine je oborene taj rekord.

Cijene voća i povrća

Najave da će zbog suše, mraza i loše poljoprivredne godine u proizvodnji voća i povrća cijene letjeti u nebo počele su se ostvarivati. Najbolje se to vidi na lisnatom povrću i salatama.

Prema podacima TISUP-a cijena zelene salate kristalke iznosila je 22,13 kuna što je za više od 8 kuna u odnosu na početak studenog prošle godine kada je kilogram ove salate koštao tek 14 kuna. Slično je i s putericom koja je dosegnula cijenu od 22,3 kune, prema 17,35 kuna iz studenog prošle godine.

Cijena špinata u studenom prošle godine iznosila je 15,93 kune, da bi prošlog tjedna cijena porasla za gotovo 10 kuna na čak 24,35 kuna.

Iako je bilo najava da će i cijene jabuka rasti, one se za sada drže na višegodišnjem prosjek, što je vjerojatno uvjetovano dobrom ponudom, ali i uvozom jabuka prošlogodišnje berbe iz tradicionalnih uvoznih tržišta poput Poljske, Austrije ili Slovenije. Tako se najzastupljenija vrsta jabuke – idared prodaj u trgovinama za 8,99 kuna, dok je prošlog studenog bila na oko 8,29 kuna. Voćari očekuju da bi se cijena jabuka još neko vrijeme mogla držati na višegodišnjem prosjeku, no da bi tek negdje oko Božića i Nove godine, pa tijekom zimskih mjeseci mogla dosegnuti rekordne razine.

Od drugo voća rekordne su cijene grožđa. Bijelo grožđe prodaje se po cijeni od 20,29 kuna dok je u isto vrijeme prošle godine ponuda u trgovinama bila na oko 16 kuna.

Od agruma, zanimljivo je da su pale cijene narandži i limuna. Tako se kilogram limuna prodaje za 13,66 kune, što je za oko tri kune manje nego lani, a narandži za 10,59 kuna, prema 12,07 kuna od prošle godine.

Ovo je definitivno godina velikih elementarnih nepogoda kao što su mraz, tuča i suša. Posljedica toga je čak 60 posto manja proizvodnja voća. Naime, ako pogledamo primjer jabuka, kojih inače proizvedemo od 80 do 100 tisuća tona, ove godine uspjeli smo ih proizvesti samo 45 tisuća tona. Najviše su stradale jabuke na sjeverozapadu Hrvatske, na cijenu jabuka će utjecati i stanje u Europi gdje su također urodi smanjeni, kaže Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje