Rabobank

Rekordne zalihe znače niske cijene hrane u 2017.

Agrovijesti
Skladište Fotografija: Shutterstock
Nesigurna politička i ekonomska situacija u Europi i Americi znači da će tržišne i valutne vrijednosti biti promjenjive tijekom sljedeće godine, stoji u izvješću

Britansko glasanje za izlazak iz Europske unije u lipnju uzrokovala je nagli pad vrijednosti funte, na najnižu razinu u 31 godinu. To je povećalo cijene uvoza hrane za 16 posto i zatim prisililo povećanje u izvozu. Britanski izvoz žitarica je, na primjer, sada na 20-godišnjem najviše nivou.

Sa izborima u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj u 2017. godini, postoji velika mogućnost da će doći do devalvacije eura, što će uzrokovati porast cijena uvoza i pad cijena izvoza.

Trumpovo predsjedništvo stvara pretpostavke za američki efekt na prehrambenu industriju , a njegove politike teško je predvidjeti – ukoliko stupe na snagu, zaštitne politike njegove retoričke kampanje imati će širi utjecaj, poglavito ukoliko postojeći trgovinski sporazumi budu raskinuti.

Međutim, Stephan Vogel voditelj poljoprivrednih robnih tržišta i autor izvješća Rabobanka kaže: „Dok poljoprivrednici, potrošači i trgovci robom svi budu pazili na potencijalne valutne promjene cijena tijekom 2017., osnove će sveukupno ostati jake. Globalna populacija raste, a prosperitet raste, puneći tako skuplju, mesnu i mliječno bogatu prehranu.“

Izvješće se fokusiralo na postojeće masivne rezerve namirnica hrane kao što su pšenica, kukuruz i soja – nužne za proširenje stočarske industrije. Špekulira se da Kina ima najveći udio u ovim rezervama, stvarne količine nisu poznate, ali se procjenjuje da oni drže barem polovinu svjetskih zaliha kukuruza , 60 posto globalne opskrbe pamukom, 40 posto pšenicom i 21 sojom. Ako ta najmnogoljudnija svjetska zemlja odluči početi prodavati ove rezerve na globalnom tržištu, globalne cijene bi brzo počele padati.

Vogle kaže: „Bilo koja odluka kineskih vlasti o početku prodaje ovih rezervi imala bi duboki efekt na svjetska tržišta.“ Usprkos tome, Vogel očekuje da će cijene hrane ostati niske dok se razine zaliha globalno budu držale visokoj razini. „Dobre vijesti za potrošače, ali manje dobre za svjetske poljoprivrednike“, kaže on. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje