Proizvodnja

Republika Srpska daje zeleno svjetlo za GMO soju u stočnoj ishrani

Agrovijesti
Soja Fotografija: Pixabay
U Republici Srpskoj u planu su izmjene Zakona o genetski modificiranim organizmima, kojima se dozvoljava promet genetski modificirane soje i njenih proizvoda za životinjsku ishranu.

U Republici Srpskoj u planu su izmjene Zakona o genetski modificiranim organizmima, kojima se dozvoljava promet genetski modificirane soje i njenih proizvoda za životinjsku ishranu.

Kako se navodi u obrazloženju Nacrta zakona, koji će se pred zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske naći na idućoj sjednici, promet će se odvijati u strogo kontroliranim uvjetima uz prethodno pribavljeno odobrenje resornog ministarstva.

Tako je onaj tko stavlja u promet GMO soju dužan uspostaviti sustav slijedivosti i postupke na temlju kojih se mogu identificirati subjekti od kojih nabavlja, odnosno kojima je isporučio genetski modificiranu soju i proizvode od nje. Također, pet godina se mora voditi evidenciju koja omogućava praćenje i identifikaciju onih od kojih je nabavljena ili kojima je isporučena genetski modificirana soja i proizvodi od nje.

- Subjekat koji stavlja u promet GMO soju i proizvode od GMO soje odgovoran je za štetu nanesenu ljudima, imovini i okolišu koja nastane njenim stavljanjem u promet - stoji u Nacrtu zakona.

Postupak za stavljanje u promet soje se pokreće podnošenjem zahtjeva Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a, ako su ispunjeni svi uvjeti, ministar donosi odobrenje.

Ministarstvo vodi registar izdanih odobrenja za stavljanje u promet GMO soje i proizvoda od GMO  soje.

- Primena ovog zakona omogućit će potrošačima da izvrše izbor u vezi s hranom za životinje koju upotrebljavaju za njihovu ishranu, a to se posebno odnosi na GMO hranu, koja će, ukoliko prođe jako složenu proceduru procjene rizika i odobravanja u EU, prema odredbama ovog zakona morati biti jasno obilježena, tako da će potrošači moći da zaštite svoje osnovno pravo na izbor, tj. moći će sami donijeti odluku da li žele ili ne žele kupovati hranu za životinje koja sadrži GMO organizme - navodi se u obrazloženju zakona.

Stojan Marinković, poljoprivrednik i predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, mišljenja je da je relativno kratak period upotrebe GMO useva i kultura da bi se moglo doći do zaključka kakve su posljedice po konačnog konzumenta i čoveka.
 Dobar dio GMO soje iz uvoza dolazi do naših životinja kroz smjese i druge proizvode, a mi na to ne možemo utjecati. Ono što je apsurdno je da je dozvoljen promet soje, a da nije dozvoljena njena proizvodnja - zaključio je Marinković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje