Istraživanje

Restorani pridonose epidemiji gojaznosti

Agrovijesti
Fast food Fotografija: Pixabay
Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija. Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu.

- Restorani diljem svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije. 

Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji. 

Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija. 

Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu. 

Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama. 

"Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše", kazala je glavna autorica studije, Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu. "I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik utjecaj na globalnu gojaznost". 

Svjetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa. 

Organizacija procjenjuje da 1,9 milijarda odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, a 600 milijuna ih je gojazno. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje