Izvješće nakon kontrola

Revizija potvrdila kvalitetu EU proizvoda sa zaštitom podrijetla

Agrovijesti
Oznake zaštite proizvoda EU Fotografija: European Union
Potrošačima je zajamčena razumna razina uvjerenja vezanog uz kvalitetu proizvoda sa zaštitom podrijetla kao što je parmezan, stoji u nedavnom izvješću Europske komisije

Revizije su obavljene u UK, Belgiji, Češkoj, Austriji, Slovačkoj, Italiji, Sloveniji i Nizozemskoj između 2012. i 2014. godine. Izvješće daje pregled službenih revizija obavljenih u zemljama članicama s shemama kvalitete zaštite izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog specijaliteta koje pokrivaju poljoprivredne proizvode i hranu.

Službene kontrole, u kombinaciji s provjerama izvršenim od strane samih proizvođača i prerađivača, pružaju „razumnu razinu uvjerenja vezanog uz integritet registracije kvalitete“. Dok su se EU inspektori borili s brojnim izazovima u provjeri pridržavanja specifikacija proizvoda zbog nedostatka lako dostupnih informacija na pakiranju , izvješće je pronašlo nekoliko primjera najboljih praksi koje to prevladavaju.

Tržišni su inspektori u Češkoj, na primjer,  koristili osobna računala kako bi pristupili DOOR bazi podataka - koja prikuplja informacija o svim prijavama i registracijama – u supermarketima kako bi provjerili zahtjeve označavanja i registracijska imena. U međuvremenu, Italija i Slovenija traže da svi proizvođači hrane s oznakama kvalitete informiraju mjerodavno tijelo o količinama koje proizvode na godišnjoj razini u svrhu sljedivosti.

Proizvođači hrane imaju koristi od EU zaštite od 1992. godine. Do sada su u 2017. tri proizvoda dobila oznaku kvalitete: dva francuska sira, Reclette de Savoie i Brillat-Savarin, i španjolski med Miel Villuercas-Ibores.

Prethodnih godina bilo je poziva da se uvede slična oznaka kvalitete za neprehrambene proizvode za stvari kao što su bohemijsko staklo, škotski tartan i baskijska beretka. Komisija je prinašla više od 800 proizvoda koje bi mogle biti pokrivene ovakvom oznakom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje