EU ribarstvo

Revizori: potrebna efikasnija kontrola ribarstva

Agrovijesti
Ribarstvo - ribari Fotografija: Pixabay
Europska unija nema dovoljno učinkovit sustav kontrole ribarstva koji bi jamčio održivost ribljeg fonda, pokazao je izvještaj Europskog revizorskog suda objavljen 30. svibnja

Učinkovitost zajedničke politike ribarstva umanjuju slabosti u sustavu kontrola flota i mjerama upravljanja ribarstvom, istakli su revizori EU.

 Posebno su ukazali na propuste u četiri zemlje u kojima su provedene kontrole: Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i Velikoj Britaniji, odnosno u njenom dijelu Škotskoj.

Konkretno, ove zemlje ne provjeravaju precizno podatke o kapacitetu ribarskih flota, ističe Revizorski sud, koji posebno navodi da nema provjere pogonske snage, kao i da postoji neusklađenost između dostavljenih podataka i dokaznih dokumenata.

Pored toga satelitski sustav nadzora brodova pokriva tek svaki 10. brod, što je posljedica brojnih odobrenih izuzetaka.

Čak iu slučajevima kada države članice korektno upravljaju kvotama za ribarstvo koje im je Bruxelles dodijelio, događa se da tijela nadležne za raspodjelu tih kvota unutar države ne znaju kriterije za podjelu.

"Države teško mogu znaju tko u praksi koristi mogućnosti za ribarenje i procijeniti eventualni negativni utjecaj na okoliš i lokalne zajednice", navode revizori.

Cilj zajedničke ribarske politike je spriječiti prekomjerni izlov i da se jamči održivost fonda vodenog živog svijeta u različitim zonama ribarenja.

Revizorski sud dovodi u pitanje i kontrolu brodova po povraku u luku, jer je primijetio značajnu neusklađenost između prijavljenog istovara riba i kasnijih podataka dobivenih tijekom prve prodaje.

Revizori također ukazuju da kazne i dalje nisu dovoljne da bi obeshrabrile potencijalne prekršitelje propisa.

Najzad, države nemaju obvezu na daju precizne podatke o zonama ribarenja, veličini brodova i sredstvima koja se koriste za izlov.

"Neki moraju se mijenjati kako bi države članice mogle kontrlišu ribarenje na učinkovit način, navode revizori u izvještaju.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje