GMO u SAD i EU

Rezultati dva desetljeća primjene GMO u SAD i Kanadi su razočaravajući

Agrovijesti
GMO Fotografija: Thinkstock
Prije dvadesetak godina dvije velike sjevernoameričke države usvojile su primjenu GMO sjemena u poljoprivredi. Europa to još uvijek nije učinila, pa ipak je uspjela postići bolje rezultate poljoprivrede u smislu sve manje primjene pesticida uz slične rezultate proizvodnje.

Na idućih nekoliko grafikona Organizacije za hranu i poljoprivredu SAD, koje prenosi New York Times, prikazani su različiti segmenti usporedbe uspjeha poljoprivrede europskih zemalja i SAD.

Napomena: pod Zapadnom Europom u izvještaju iz koga su grafikoni navedeno je kako je riječ o idućim zemljama – Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Luxsemburgu, Švicarskoj, Nizozemskoj  i Austriji.

 

Grafikon 1 – Uljana repica

Kanada i Zapadna Europa uzgajaju različite varijante uljane repice, ali od 1995. godine Kanađani koriste i genetski modificirano sjeme. Pa ipak, rezultati su skoro identični – proizvedene količine su u stalnom rastu (rast od oko 1.000 kg po hektaru – sa oko 1t/ha na 2t/ha u Kanadi, i sa oko 28t/ha na 37t/ha u Europi).

Uljana repica GMO

Grafikon 2 – Kukuruz

Proizvodnja kukuruza od 1985. godine do danas raste također jednako i u SAD i u Europi, sa 5t/ha na 10t/ha, iako je SAD poznat po primjeni genetski modificiranog sjemena kukuruza.

Kukuruz GMO

Grafikon 3 – Šećerna repa

Od 2008. godine u SAD se primjenjuje i genetski modificirana šećerna repa, ali je rast proizvodnje ostao u trendu koji je bio i prije toga, tj. oko 60t/ha. Sa druge strane, od 2005. do 2014. godine, prinos šećerne repe u Europi kretao se od skoro 70t/ha do preko 80t/ha.

Šećerna repa - GMO

Grafikoni 4 i 5 – Pesticidi

U obranu GMO često je isticano kako se upotrebom GMO sjemena može smanjiti količina upotrebljenih pesticida. Ali, na primijer, Francuska, u kojoj GMO nije dozvoljen, bilježi drastičan pad upotrebe pesticida od 1990-ih do danas.

Pesticidi GMO

Sa druge strane, u SAD je djelimično pala upotreba insekticida i fungicida, ali je porasla upotreba herbicida. Najveći uzročnik ovakvog rasta herbicida jee direktno kompanija Monsanto koja svoje stragije temelji na tome što razvija biljku otpornu na njihov herbicid Roundup (gliphosat), i zatim neometano tretira poljoprivrednu površinu istim kako bi iskorijenila sve druge biljke (kompaniju Monsanto nedavno je kupio nemački BASF).

 

Originalni izvještaj možete vidjeti OVDJE. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje