PRIZNANJA

Rezultati „Prvog međunarodnog ocjenjivanja vina podunavskih zemalja“ u Iloku

Agrovijesti
Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja Fotografija: PR
Na ocjenjivanju, ukupno su dodijeljene 4 velike zlatne diplome, 32 zlatne, 53 srebrne, 9 brončanih te 9 priznanja.

Činjenica da su prostori kroz koje protječe Dunav od davnina poznati po uzgoju vinove loze i proizvodnji iznimno dobrih vina, u prilično sličnim ekološkim uvjetima, sličnom sortimentu, kao i povezanosti u zajedničkim iskustvima i znanjima proizvodnje grožđa i vina, bila je dovoljno snažan motiv za pokretanje ovog doista jedinstvenog ocjenjivanja, a potom i predstavljanja svim posjetiteljima Dunav Art Festivala, široke i bogate lepeze vina podunavskih zemlja.

U Iloku, u subotu i nedjelju, 23. i 24. lipnja održano je ocjenjivanje vina podunavskih zemalja. Međunarodna komisija , pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine, ocijenila je preko stotinu pristiglih uzoraka iz Mađarske, Srbije i Hrvatske.

Među prijavljenim vinima najbolje ocjene te pobjednici grupa , dobila su vina kako slijedi:

Traminac , ledena berba, 2012. – Erdutski vinogradi, Hrvatska

Ukupni šampion ocjenjivanja i pobjednik u grupi poluslatkih, slatkih i predikatnih vina.

Chardonnay, 2015. – Vina Kalazić, Hrvatska

Pobjednik u grupi bijelih suhih i polusuhih vina.

Merlot Versendi Reserve, 2012. - Podrumarstvo Kovacs-Harmat, Mađarska

Pobjednik u grupi crnih suhih i polusuhih vina.

Dodatno, velika zlatna priznanja dobili su :

Traminac, ledena berba, 2012. Erdutskih vinograda, ukupni šampion ocjenjivanja

Traminac , izborna berba bobica, 2015., Iločki podrumi

Traminac , izborna berbe prosušenih bobica, 2011., Iločki podrumi

Graševina, izborna berba prosušenih bobica, 2015., Vina Papak

Na ocjenjivanju, ukupno su dodijeljene 4 velike zlatne diplome, 32 zlatne, 53 srebrne, 9 brončanih te 9 priznanja. Informacije o ostalim dobitnicima, možete naći na našem web-u: http://www.turizamilok.hr/files-tzi/file/dokumenti/Rezultati.xlsx

Svečana dodjela priznanja održana je u subotu, 30. lipnja 2018.u Iloku, u dvorcu Odescalchi u 20 sati u sklopu manifestacije „Dunav Art festivala“.

Cilj ovog ocjenjivanja je da naše, Hrvatsko Podunavljes vremenom postane centralno mjesto okupljanja vinogradara i vinara iz svih podunavskih zemalja, mjesto na kojem će se javnosti, odnosno posjetiteljima ove manifestacije svake godine predstavljati ponajbolja vina koja se rađaju uz Dunav. Geslo cijelog projekta Dunav Art Festivala, Dunav teče i spaja, u potpunosti je primjenjivo i u pogledu vina, jer rijetko što, kao vino, ljude uveseljava, razgaljuje, okuplja i povezuje. Smješten ponad Dunava, Ilok - grad slavne vinogradarsko vinarske tradicije kojemu i danas ove djelatnosti čine glavnu okosnicu ukupnih gospodarskih aktivnosti, s razlogom je izabran za mjesto održavanja smotre i ocjenjivanja vina podunavskih zemalja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje