Nove tehnologije

Robin Food: Distribucija hrane od bogatih prema siromašnima

Agrovijesti
Robin Food Fotografija: Avaz
Hrana koja je dostupna na njegovoj aplikaciji je jeftinija od hrane u trgovinama i do 50 posto, a kako kaže sam Matijević, neki proizvodi su sniženi i do 90 posto, javlja Avaz.

Dalibor Matijević iz mjesta Šimići pored Banja Luke napravio je aplikaciju koja spaja one koji imaju previše hrane s onima koji je nemaju. Aplikaciju je nazvao Robin Food, a razvio ju je u Sloveniji gdje i živi. Time je postao junak koji se bori za najugroženije i one koji nemaju ni osnovne uvjete za život. Dosad je prodao više od 85.000 proizvoda

Hrana koja je dostupna na njegovoj aplikaciji je jeftinija od hrane u trgovinama i do 50 posto, a kako kaže sam Matijević, neki proizvodi su sniženi i do 90 posto, javlja Avaz.

“Kompanije koje imaju višak robe postavljaju na naš marketplace robu koju imaju viška. Osim toga, i mi pomažemo sa našim fizičkim trgovinama u koje kupci mogu doći, vidjeti i kupiti robu”, rekao je Matijević.

Matijević je rekao kako aplikacija ima oko 150 kupaca na dan, dok velikih firmi koje surađuju s njima ima par stotina iz cijele Europe.

“Želimo se raširiti preko cijele Europske unije. Namirnice su jeftinije od 50 do 90 posto. Inače bi se te namirnice bacile, a mi kompanijama samo stvaramo mogućnost da svejedno prodaju tu robu i da je kupi neko kome je zaista potrebna”, rekao je on.

Ispričao je i kako u Robin Foodu paze na to da se hrana prevozi regionalno kako bi se između susjednih zemalja prevozila kvalitetna roba. Dodao je i kako rade na bankama hrane kako bi omogućili ljudima koji nemaju internet i pametne telefone da dođu do jeftinijih namirnica te im tako pomognu.

Zaključio je kako je logika iza cijelog projekta jednostavna te kako samo žele do ljudi kojima je to potrebno dostaviti povoljniju i jeftiniju hranu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje